Trinaestogodišnja djevojčica ima jedan brak iza sebe, dvije bebe i troje nećaka na brizi

Zakon u Nepalu propisuje da nitko ne može oženiti djevojku mlađu od 20 godina, no tog se zakona ondje malotko drži. Prema izvješću UNICEF-a, kojim se upozorava na taj problem, čak 51 posto djevojčica u Nepalu stupi u brak već prije 14. godine života, piše javno.hr

Tamošnji je običaj da roditelji "tjeraju" svoje malodobne kćeri u brakove, a to na još nestasalim djevojkama ostavlja trajne psihofizičke posljedice.

Globalpost.com donosi priču o Suntal Thami, djevojčici odrasloj na sirotinjskoj periferiji grada Dolakha. Njezini roditelji nisu imali novaca da je školuju, pa su je već s 13 godina poslali u glavni grad Kathmandu, gdje je zarađivala perući suđe u jednom hotelu.

Iz jedne bijede u drugu

Lijepa djevojčica ondje je zapala za oko mnogo starijem upravitelju hotela koji ju je odlučio oženiti protiv njezine volje. Jednostavno, nije imala mnogo izbora. Ubrzo je ostala trudna i rodila djevojčicu, a muž ju je poslao na selo svojoj rodbini.

Ondje opet živi u neimaštini, u kući sa zemljanim podom i bez struje. A nakon što je nedavno od tuberkuloze umrla njezina šogorica i za sobom ostavila četvero djece. Tako se Suntali sada brine za dvoje dojenačke djece i troje nećaka.

- U grudima nemam dovoljno mlijeka za obje, pa im nekad dajem rižu ili sjemenke - kaže Suntali.

Njezina priča tek je jedna od tisuća sličnih u zemlji koja je među najsiromašnijima na svijetu i gdje polovica od 29 milijuna stanovnika preživljava dnevno sa samo 1,25 dolara u prosjeku.