Trikovi za uklanjanje mrlja

čistoća, mrlje, soda bikarbona, instagram, soda bikarbona, screenshot, obavijest, šampon, dezodorans, soda bikarbona, blagodati
Naravno, svima nam jako ide na živce bavljenje takvim problematičnim situacijama kad bismo radije zbrisali s ekipom na kavu. Ponekad se čini da je najjednostavnije kupiti gotov proizvod u supermarketu, no oni su najčešće toksični, užeg spektra primjene i ponekad poprilično skupi naspram količine pakiranja. Tu nam ulijeće natrijev hidrogenkarbonat, odnosno soda bikarbona – jeftina i ekološki (vrlo!) prihvatljiva alternativa.
Danas ćemo spomenuti tek manji dio s doslovno beskrajne liste primjena ovog praha koji bi u kaubojsko doba nazivali čarobnim.

- Znate kako često nakon usisavanja soba ima pomalo ustajao miris... Iako će leđima trebati još par minuta da dođu k sebi, mirisu (khm, smradu) koji dolazi iz usisavača recite veliko STOP tako da posipate žlicu do dvije sode (ovisno do veličine aparata) u spremnik ili vrećicu. Ako usisavate tepihe ili tapisone, posipajte ih i ostavite desetak minuta te zatim usisajte – neugodni mirisi će nestati, a novci ostati u džepu jer glavni sastojak većine prašaka za tepihe je... da, soda bikarbona. Ne posipajte ih ako se nalaze u vlažnim prostorijama jer bi soda mogla ostati u materijalu.

- Nema ništa gore nego kad iz otvorenog hladnjaka zapahne smrad spremljene hrane ili vlage (što nije loše ako ste na dijeti pa želite kriomice smazati

Organsko voće i povrće osim što je skuplje, znatno je kraćeg roka trajanja
komad kolača) – manja zdjela sa sodom će srediti oba problema. Nije loše staviti tu zdjelu pored ventila za hladan zrak.

- Organsko voće i povrće je super (ali i bijesno skupo), a trajat će duže ako ladice hladnjaka pospete sodom koju ćete zatim prekriti tankom krpom ili papirnatim ubrusima.

- Špricane namirnice namočite u sudoper ili posudu u koju ste prethodno rastopili nekoliko žlica sode (mi koristimo četiri-pet žlica na pun sudoper vode). Ostavite 15-ak minuta i potom na uobičajen način operite. Tako će veći dio pesticida te inih toksina biti ispran s kore ili listova.

- Da biste dobro oprali perilicu za posuđe, jednom mjesečno je operite praznu sa žlicom sode bikarbone.

- Začepljeni odvodi su problem, a puknuća cijevi zbog ulijevanja jakih kemikalija radi čišćenja odvoda (u starijim zgradama) apsolutni su horor. Izlijte šalicu sode u odvod i zalijte s nekoliko šalica kipuće vode.

- Posivljela odjeća, bijela ili šarena, može se osvježiti dodavanjem četiri do šest žlica sode bikarbone u punu mašinu veša, a i neugodni mirisi će lakše zbrisati. Bonus savjet: trčite nasmijani između obješenog veša na terasi kao u reklami.

vierdrie
Kožni satovi imaju svoj šarm, ali i manu - koža zna poprimiti neugodan miris
- Spominjali ste neugodne mirise kožnih remena... Napravite gustu pastu vode i sode i nanesite tapkanjem na kožne materijale. Ostavite da djeluje 15-30 minuta i potom nježno isperite mlakom vodom i posušite na zraku. Ponekad je dobro prije postupka kožu prebrisati tkaninom navlaženom apotekarskim alkoholom.

- Neugodan miris iz cipela je na ljestvici užasa od jedan do 10 čista desetka. Dvije su metode: prva - dobro osušite cipele i potom iznutra pospite sodom bikarbonom i ostavite preko noći. Ujutro istresite svu sodu van. Druga – stare čarape iznutra pospite sodom (posebice dijelove oko prstiju) i potom ih ubacite u cipele. Sljedeće jutro izvadite van i to je to. Ako ni to nije pomoglo, kupite nove cipele i, zaboga, perite noge (namačite ih u crnom čaju) i držite ih suhima te uvijek stavite mrvicu sode u unutrašnjost cipela.


Neugodan miris cipela

Svježe mrlje od prolivenog ulja (bilo jestivog ili mašinskog) na podu se skidaju posipavanjem sode na direktno na mrlju; ona će upiti ulje koje će se tada lako sastrugati. Potom operite pod na uobičajen način i sljedeći put - budite malo oprezniji .;)

Olakšanje nakon uboda malih letećih beštija (čitaj: insekata), ali i osipa pruža pasta sode bikarbone i vode koja se aplicira na sam ubod i nakon 15-ak do dvadeset minuta ispere.

Soda bikarbona se može više puta upotrijebiti - osim ako je zagrijavana, kada se pretvara u ugljik-dioksid. Primjerice, nakon što je prestala djelovati kao osvježivač hladnjaka, njome isperite odvode, a višak paste sode i vode koje ste koristili za ubode upotrijebite za odstranjivanje mrlja.