Tri godine od smrti Toše Proeskog

Iz Fondacije "Toše Proeski" saopćeno je da će danas u podne biti prikazan čelični križ visine 33 metra, izgrađen u njegovu čast u mjestu Vršnik u blizini manastira Svetog Preobraćenja u Kruševu.

U crkvi Svete Bogorodice u Kruševu jutros je služen parastos Tošetu Proeskom, a potom je organizirana posjeta njegovom grobu u mjestu Gumenje u Kruševu.

Toše Proeski je rođen 25. siječnja 1981. godine u Prilepu, a poginuo je u teškoj prometnoj nesreći 16. listopada 2007. godine na autoputu Zagreb-Lipovac, u blizini Nove Gradiške, u Hrvatskoj.

U njegovoj biografiji ostali su zabilježeni nastupi na Euroviziji 2004. sa pjesmom "Anđeo si ti", pobjeda na Beoviziji 2003. godine sa pjesmom "Čija si", prvo mjesto na festivalu "Slovenski baza" 2000. sa pjesmom "Tajno moja", kao i Gran-pri nagrada Hrvatskog radijskog festivala 2007. godine sa pjesmom "Veži me za sebe".

Objavio je devet albuma, sedam za života "Igre bez granica", "Nekuda u noći", "Sin Božiji", "Ako me pogledaš u oči", "Dan za nas", "Iza tebe" i "Božilak", i dva "The hardest thing" (Najteže nešto) i "Još uvijek sanjam da smo zajedno".

Toše Proeski bio je poznat i po svom humanitarnom radu. Tijekom 2004. godine proglašen je za Ambasadora dobre volje UNICEF-a.

Makedonska Vlada nakon smrt je proglasila Proeskog za počasnog građanina Makedonije, a dan njegovog sprovoda, 17. listopda, bio je proglašen Danom nacionalne žalosti.

srna