FOTO/VIDEO  Toše Proeski danas bi napunio 35 godina

Imao je samo 10 godina kada je na svom prvom nastupu otpjevao "Ave Mariju" i publiku ostavio doslovno bez teksta. Studirao je solo pjevanje i bio jedan od najboljih studenata. Pjevačku karijeru započeo je već sa 15 godina na festivalu ‘Makfest'. Nakon toga njegova se popularnost poput plamena proširila po prostoru bivše Jugoslavije.

Ali Toše nije bio samo pjevač kojeg su obožavale mase, bio je običan mladić, skroman i nevjerojatno velikog srca, bio je UNICEF-ov poslanik dobre volje i pomagao je djeci, za svoj je nesebični radi 2002. godine primio veliko priznanje Majke Tereze. Pjesme "Usne na usnama" i "Sunce u tvojoj zlatnoj kosi" otvorile su mu vrata makedonske glazbene scene.

Ranom zorom 16. listopada 2007. godine mnoge je šokirala tužna vijest da je "makedonski slavuj" poginuo kraj Nove Gradiške Šok i nevjerica obuzeli su brojne kolege mladog Toše Proeskog, nakon što je objavljeno da je izgubio život u prometnoj nesreći pored Nove Gradiške, na putu prema Zagrebu gdje je trebao gostovati u televizijskom showu Zlatana Zuhrića Zuhre.

U automobilu su tada bili menadžerica 26-godišnjeg Toše, Ljiljana Petrović i njegov prijatelj Georgi Georgijevski koji je upravljao automobilom u trenutku kad su se sudarili s kamionom koji je na autocesti vozio ispred njih. Dok je on zbog nesreće procesuiran te je dobio dvije godine zatvora, Ljiljana se povukla iz javnog života i odlučila da više nikada nikome neće biti menadžerica, kao ni da više neće imati nikakve veze s glazbenom industrijom.

Vijest o njegovoj pogibiji Balkanom se proširila poput požara. Svi su bili u nevjerici i bilo je uistinu teško ne zaplakati za jednim mladim izgubljenim životom pred kojim je bilo još toliko toga. 25. siječnja, Toše bi napunio 35 godina i možda bi već bio zvijezda čije bi ime znao cijeli svijet, piše Dnevni avaz.