FOTO  Tko se sjeća Joce, najpopularnijeg delfina 80-tih godina?

delfin joca
... životinje su posebno drage, pa se ne kaže za džabe što je čovjek na kopnu, to je delfin u moru. Ipak, delfini su dolazili i odlazili iz našeg zaljeva, ali nijedan nije bio ni upola popularan kao delfin Joca.

Delfin Joca je u Boku doplivao 1987. godine. Kao velika turistička atrakcija ovaj mezimac je odlukom Skupštine općine Kotor iste godine zaštićen, kao i svi delfini u akvatorijumu koji pripadaju općini.

Joca je bio posebno druželjubiv i razdragan. Nije bilo neobično da se pridruži plivačima na kupalištima, posebno djeci. Često bi se pojavio uz ribarske barke, tražeći ljudsku pažnju i nježnost.

Tih godina nije bilo gosta koji iz Boke nije odnio Jocinu fotografiju, a djeca su gorjela od želje da se fotografiraju baš sa njim. Sa njima se Joco vrlo često i igrao.

Joca je uistinu bio omiljen bio delfin mještana, pa čak i ribare bi pratio koji ga nisu "mrzili" iako im je i ribe često rastjerivao.

Najpopularniji delfin 80-tih godina je, vjerovali ili ne, bio popularniji čak i od Brad Pitta! Joca se i upoznao sa popularnim holivudskim glumcem koji je svoj put ka zvijezdama počeo u Boki, snimanjem filma "Tamna strana Sunca".

Film Božidara Nikolića, u kojem je glumila i Milena Dravić, sniman je na kotorskoj rivi a Joca se na setu ljubopitljivo pojavio da vidi što se događa. Brad je tada obučen skočio u vodu i poigrao se sa delfinom, a kao svjedok ovog druženja ostala je i stara fotografija koju možete pogledati u našoj galeriji ukoliko kliknete na fotografiju koja se nalazi na početku ove vijesti.

Joca je zaista bio poseban, pun vragolija i akrobacija, mada je inače poznato da su delfini prijateljski raspoloženi prema ljudima. Nebrojeno je mnogo legendi o tome kako su brodolomnike štitili od morskih pasa, a inače imaju i poseban način komunikacije, znaju da se smiju, pa čak i da puste suzu.

Kako se neočekivano pojavio, Joca je tako i otišao. Nestao je krajem lipnja 1992. godine, a ni dan danas niko ne zna zbog čega. Brojne priče su se prepričavale, a jedna je bila i da su ga ubili.

Mada se i dan danas ne zna njegova sudbina, jedno je sigurno, Joca je bio i ostao ponos i maskota Bokokotorskog zaliva.