Tko ne plati vodu, neće moći registrirati auto

voda, Široki Brijeg, žeđ, voda, voda, pranje, voda, zdravlje, voda, naplata, Mostar, voda, raštani, voda, voda za piće, prokuhavanje

Suočena s milijunskim dugovanjima građana za komunalne usluge, sarajevska županijska Vlada odlučila je razmotriti nove modalitete naplate računa. Županijski premijer Fikret Musić zatražio je od Ministarstva pravosuđa da razmotri mogućnost sasvim sigurno neće naići na odobravanje građana.

Piše: Eldina Medunjanin/Večernji list

Njegov je prijedlog da se razmotri mogućnost uvjetovanja registracije osobnog automobila prethodnim izmirivanjem dugovanja za isporučene komunalne usluge. Prema ovoj ideji postupalo bi se na isti način kao i kod počinjenih prekršaja u prometu. Poznato je, naime, da oni koji ne plate kaznu za neki prometni prekršaj ne mogu registrirati vozilo. Ukoliko županijska Vlada, predvođena SDP-om, uspije progurati ovakav prijedlog nitko od građana koji imaju dugovanja za plin, vodu, grijanje ili odvoz smeća, neće moći registrirati automobil.

Ovakav plan već nailazi na osude. Tajnik Udruženja potrošača Mesud Lakota smatra da je premijerova ideja skandalozna i da zapravo predstavlja samo nastavak prakse koju vlast već dugo primjenjuje.

-To nikako ne može biti opravdano. Niti jedan zakonski propis ne dopušta vezivanje jednog računa za drugi, kao što je danas slučaj s vezivanjem naplate RTV pristojbe uz telefonski račun. Kod nas je, izgleda, sve moguće u nastojanjima vlasti da osigura novčana sredstva. Strah me je da ne dođemo u poziciju da nam i kupovinu kruha uvjetuju prethodnim plaćanjem nekih drugih računa. Ne znam dokle se misli ići s ovakvim gaženjem potrošačkih prava, ističe Lakota.

Sarajevska županijska vlast ima golemih problema s komunalnim poduzećima koja gomilaju milijunske dugove. Problem se pokušao riješiti povećanjem cijena, ali je nakon žestoke reakcije javnosti i najavljenih prosvjeda Predsjedništvo SDP-a BiH naredilo premijeru Musiću da povuče te odluke. Ako prođe novi premijerov prijedlog sigurno je da neće izostati nova reakcija građana, ali i oporbe koja već najavljuje da neće pristati na uvjetovanje registracije vozila za građane.