FOTO  Tina Ključe Mihaljević: Inspiraciju ponajprije pronalazim u vlastitoj potrebi za stvaranjem

Tina Ključe Mihaljević , nakit, Mostarski sajam

...suradnji sa HT ERONETOM,RED BULL-om i ARTDECO dekorativnom brendom kojeg možete pronaći u svim CM poslovnicama u BiH.

Izrada nakita od tkanine ove dizajnerice krenula je sasvim slučajno, kao hobi, a zadržala se u njenom životu kao vrlo bitan dio, pune 4 godine. Pozitivne kritike kroz podršku kolega umjetnika, znalaca, modnih časopisa i osvrta dali su joj vjetar u leđa. Krenula je s pamučnim trakicama i jednostavnim choker ogrlicama i razgranala se u svim smjerovima. Danas uživa u igri s muslinom, svilom i satenom, dodajući pokoju perlu ili komadić kože, stvarajući glamurozne i lepršave ogrlice koje se izvrsno snalaze na dekolteu neke streetstylerice ili raskošne maturantice. Ali, uvijek se iznova vraća pamučnim trakama kojima je dala neku sasvim drugu formu. Osmislila je na desetke različitih modela, u nebrojenim bojama i tonovima, dajući na taj način svakome priliku da se pronađe u njenim radovima.

1.Kada ste se počeli baviti modom?
Iako u samim počecima svoga stvaranja i dizajniranja nakita nisam uopće težila ka modi, puni se već peta godina da plovim upravo tim modnim vodama.

2.Koji je komad nakita ste prvi napravili i imate/čuvate li ga još ?
Prvi komad nakita koji sam ikad napravila datira negdje iz vremena osnovne škole, kad mi je vrhunac stvaralaštva bio valjanje glinamola i natakanje na kožu. I taj je komad vjerojatno negdje udomljen kod rodbine, za nekakav rođendan. Ali pretpostavljam da ne mislite na to. Dakle, prvi komad nakita bila je pamučna smeđa ogrlica s roskastim čupavim ukrasima za moju djevojčicu, koja je trebala poslužiti umjesto šala, ali je ponajviše poslužila kao igračka. Vjerujem da je i danas negdje po kući i da baš i ne nalikuje na sebe.

3.Što Vi danas smatrate trendom?
Uuuu, pitanje vrijedno posebne rasprave. Kako čovjek koji 'fura' svoj stil, po današnjem shvaćanju, uopće može biti u trendu. Nikako. Odnosno, samo slučajno, kao ja danas. Za mene je trend komad odjeće ili asesoara koji me trenutno ostavi bez daha, komad s kojim točno znam što ću, komad koji nije predodređen nekim rokom trajanja i kojeg ću prestati nositi samo zato što sam to ja poželjela, a ne zato što je došlo vrijeme nekog drugog trenda.

4. Kako je danas biti dizajner na našim prostorima i koliko je teško ili jednostavno stvoriti brend?
Biti dizajner u današnje vrijeme u jednu ruku je jednostavnije nego što je bilo. Računalo i internet otvaraju mnoga vrata i mnoge mogućnosti, počevši od intenzivnijeg participiranja u modi do olakšanog pristupa repromaterijalima te u konačnici i plasiranja svojih radova na tržište. Originalna ideja, vlastiti dizajn, puno rada i strpljenja- i eto brenda. Po meni, to je onaj najlakši dio. Jer, kad plasirate brend, potrebno ga je i očuvati, a to baš i nije lako s obzirom da upravo taj pristup internetu omogućava i drugima da imaju uvid u ono što vi radite te požele napraviti isto. A tad je na vama da odlučite hoćete li stati i braniti se ili nastaviti ići dalje. Ja sam nakon nekog vremena odlučila ići dalje.

5.Čime se vaše kreacije ističu od onih ostalih domaćih dizajnera?
Mislim da posebnost nakita koji stvaram leži u tome što te moje kolajne ne sadrže niti jednu gotovu komponentu. Kupim tkaninu; pamuk, muslin, saten, til, svilu... i sama stvaram svoj repromaterijal. Time je svaki komad nakita doista unikatan i uz svu moju dobru volju, nemoguće ga je identično ponoviti. Zaluta tu pokoja drvena ili biserna perla, ali tkanina je moj prvi i primarni medij.

6. Što pripremate prikazati na Mostarskom sajmu
Poziv na Mostarski sajam shvatila sam kao lijepu priliku vrijednu dijeljenja, pa je nisam zadržala samo za sebe. Pozvala sam na suradnju i dvije dizajnerice odjeće, Blagu Pavlak i Shape4U by Dijana Šimović pa ćemo se zajedno predstaviti u tri izlaska, kroz dnevni i večernji 'look'  Iz toga razloga moram odustati od konceptualnog predstavljanja kroz jednu konkretnu kolekciju i ostaviti prostor za prilagodbu ideji i dizajnu i jedne i druge dizajnerice. Dakle, ideja kao osnova je tu, ali još uvijek nije dobila konačnu formu. Mogu samo reći da ćemo biti u korak s proljećem; bilo bojom, bilo lepršavošću.

7.Gdje pronalazite inspiraciju za izradu kolekcije?
Inspiraciju ponajprije pronalazim u vlastitoj potrebi za stvaranjem, u vlastitom emotivnom stanju, a potom i u svijetu koji me okružuje. Nakit koji radim odraz je svega toga. Nekad je okidač neka neviđena kombinacija boja, koju samo majka priroda može servirati, nekad tkanina na koju sam slučajno naišla, a nekad naprosto neko moje unutarnje stanje koje se ima potrebu izraziti.

8. Imate li modne uzore, nekoga tko je imao veliki utjecaj na Vaš modni izričaj?
Nemam neke modne uzore vrijedne spomena. Uvijek postoji netko čijem se radu iskreno divim, ali nikog ne doživljavam kao uzor koji bi na ovaj ili onaj način utjecao na moj rad. Oduvijek sam bila svojeglava što se tiče odijevanja, . U vrijeme dok su se izmjenjivale 'spitfajerice' i 'koledžice' ja sam nosila dugi kožni mantil. Što vam to govori o meni? Nije me zanimalo što je moderno, a što ne, nosila sam ono u čemu sam se dobro osjećala. Kupovala bi, prekrajala i redizajnirala, izvlačila garderobu iz majčinog ormara, uživala u duhu 70tih. Taj se moj izričaj vremenom sofisticirao, u skladu s godinama, ali i pojednostavnio, s obzirom na tempo života i to da još uvijek trčim za svojim klincima. Raduje me što se danas neki od pristupačnijih brendova okreću boho stilu kao inspiraciji. Mislim da se pristojan broj generacija dovoljno napatio u uskim mrkva trapericama i neudobnim platformama.

9.Nosite li svoje kreacije, i tko je Vaš najbolji ambasador od poznatih sa kim volite surađivati?
Hm... tu i tamo ih nosim.  Zna mi se dogoditi, kao na primjer sad, da nemam ni jedan jedini primjerak vlastitog nakita. Kad neki komad i ostavim po strani uvijek se nađe netko kome baš taj komad treba. Pomislim, ok, sebi ću napraviti novi, ali nikad ne napravim.
Moji najbolji ambasadori su žene sa stilom. Žene koje su kupile moj nakit ne zato što je moderan već zato što znaju što će s njim. Te žene prilagođavaju moj nakit svom modnom izričaju i ne pitaju kako ga nositi i s čime ga kombinirati. Na taj način moj nakit živi stotine različitih života. To me istinski raduje i to mi je cilj - stvarati nakit koji je dijelom nečijeg stila, a ne trenutne mode. Nose ga svi - glumice, spisateljice, TV voditeljice, direktorice, učiteljice, domaćice, šminkerice, pankerice, pa čak i trendseterice koje se znaju obući bez kopiranja nekog modnog izloga. One koje su ga kupile samo zato što je uvršten u 'must have' nekog modnog časopisa, nažalost ne znaju što će s njim.

10.Planovi za 2016.g.
Ne planiram. Sve ovo što mi se do sad događalo i što sam do sad postigla nikad nije bilo dijelom ni jednog plana. Utoliko mi je svaki korak naprijed jedno novo postignuće i jedna velika radost. Meni je samo stvaranje i dizajniranje radost koju ne želim nečim pokvariti, pa tako ni planovima.