Svjetski fenomen: Djevojka iz Užica sve vidi naopako

fenomen, naopako, novine, užice
Ako želi čitati novine ili knjigu prvo ih mora okrenuti naopako. Bojana je medicinski fenomen - ona vidi normalno sve ono što bi drugi rekli da stoji naopako. I obrnuto, piše 24.rs.

Bojaninim slučajem bavi se tim američkih znanstvenika s Harvarda i sveučilišta MIT-a. Osim što sve gleda iz svog kuta i što se slabije orijentira, Bojana je zdrava i sve radi potpuno normalno. Po struci je ekonomistica i radi u arhivu Gradske uprave u Užicama.

'Jednostavno rečeno vidim drugačije nego ostali - naopako. Malo mi je problem snaći se u prostoru, ne znam gdje je lijevo a gdje desno. U Bostonu, gdje sam u dva navrata bila na ispitivanjima, proglasili su me neurološkim fenomenom. Možda sam čovjek na svijetu s tom osobinom', ispričala je Bojana.

Ispitivanja su pokazala da je njezin mozak potpuno zdrav i da je ona osoba s natprosječnom inteligencijom. Međutim, utvrđeno je da ima drugačije vidno polje i centar za vid nego bilo koje drugo ljudsko biće. Bojanin mozak registrira prizor potpnuo uobičajeno, ali sliku prima obrnuto. Još nekoliko pregleda bit će poznata njena dijagnoza.

'Ti ne znaš kako mi vidimo, mi ne znamo kako ti vidiš. Tako su mi rekli liječnici. Zato ne mogu nikome objasniti kako ja opažam stvari', kaže Bojana. 'Kod mene je još od prvog dana sve krenulo naopako. Pri rođenju, umjesto glave, prvo su iz majčinog trbuha izašle moje noge, no problemi su nastali kad sam krenula u školu jer nisam mogla čitati i pisati kao ostala djeca'.

Sve je to Bojana nekako izgurala. S vremenom je 'oguglala' na šapat začuđenih ljudi koji razrogačenih očiju gledaju kako piše odozdola prema gore.

'Kada radim za računalom, tipkovnica je okrenuta prema dolje a monitor obrnuto, pa su mi u SAD-u obećali da će mi napraviti poseban program. Ipak, uložila sam napor i naučila tipkati kao i ostatak svijeta. Isto je kada pišem SMS-ove - ekran je dolje, tipke su gore', objašnjava Bojana. 'I televiziju gledam, svi drugi bi rekli, s obrnutim slikama. Ali za mene je to potpuno normalno i ne znam kako bi to bilo iz nekog drugog kuta. No, s čitanjem na ekranu imam problem. Sva sreća da znam engleski pa ne moram izvrtati slova titlova'.

Komične situacije

'Na poslu u gradskom arhivu kolege su me prihvatili, imaju razumijevanja za moje posebnosti. Ali kako sam zaposlena na ovjeri dokumenata komične situacije nastaju u radu sa strankama. Ja papir obrnem a oni počnu vikati: Što to radiš dijete, pa vidiš li da pišeš naopako. Slično je bilo i na vjenčanju. Vidio svećenik da sam okrenula papir pa mi ga je počeo izvlačiti iz ruku, umalo ga nismo pokidali', ispričala je Bojana. Vozački ispit joj pak, nisu dali polagati. Pretpostavka je da bi, umjesto naprijed, vozila unatrag.