Zuckerberg o skandalu: Pogriješili smo, to se neće ponoviti!

Mark Zuckerberg, Facebook, Facebook socijalna mreža, greška
...za prikupljanje i analizu podataka, Cambridge Analytica, optužuje da su nezakonitim prikupljanjem podataka čak 50 milijuna korisnika Facebooka pomogli u kampanji Donalda Trumpa te se sumnja da su utjecali na referendum o Brexitu.

Zuckerberg se večeras oglasio na Facebooku objavivši poduži status u kojem je naveo kako su poduzeli sve korake da se to ne bi ponovilo.

- Imamo odgovornost štititi vaše podatke i ako to ne možemo, nismo vam dostojni služiti. Trudio sam se kako bih shvatio što se točno dogodilo i kako se to ne bi ponovilo. Dobra vijest je da smo najvažnije korake za sprečavanje ovakvih situacija poduzeli prije više godina. No, i mi griješimo, ima još posla i moramo ga se primiti - napisao je.

Cambridge Analyticu se optužuje da je bez pristanka prikupila informacije o oko 50 milijuna korisnika te društvene mreže koje je potom koristila u kampanji 2016. godine. U utorak je otkaz dobio njezin izvršni direktor Alexander Nix nakon što je u javnost izašlo njegovo hvalisanje kako je koristio prljave trikove da pomogne političarima.

Britanska televizija Channel 4 objavila je snimku kako se Nix hvali novinaru koji glumi da je poduzetnik iz Šri Lanke da je koristio mito i trikove kako bi utjecao na izbore, a naglasio je i da se "puno puta" sastao s Trumpom prije no što je on postao predsjednik. U snimci se čini da Nix sugerira da njegova sad već bivša tvrtka može na internetu raspačavati lažne izvještaje, unajmljivati tajne kooperante i osnivati lažne institucije i internetske stranice kako bi prikupljala podatke. Rekao je i kako "mogu poslati neke djevojke u kuću kandidata", dodavši kako su Ukrajinke "veoma lijepe".

Nixovi komentari "ne predstavljaju vrijednosti i djelovanje tvrtke, a njegova suspenzija pokazuje ozbiljnost s kojom gledamo na ovu povredu", priopćio je upravni odbor Cambridge Analytice. Ta tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji došla je u središte pozornosti tijekom vikenda kad je zviždač koji je sudjelovao u njezinom stvaranju Guardianu otkrio njezine taktike. Christopher Wylie je rekao kako je Cambridge Analytica prikupljala podatke o američkim glasačima kako bi im kasnije slala personalizirane reklame kojima je utjecala na njihov politički izbor.

"Iskoristili smo Facebook kako bi požnjeli milijune profila i izgradili modele kako bi iskoristili ono što smo o njima saznali i ciljali na njihove unutarnje demone", otkrio je Wylie. Cambridge Analytica je više puta odbacila bilo kakvu krivnju. Facebook je u petak objavio da je prekinuo odnos s tom tvrtkom, kao i njezinom roditeljskom kompanijom Strategic Communication Laboratories (SCL), dok ne istraži najnovije optužbe. Međustranački odbor britanskih zastupnika u utorak je zatražio od Zuckerberga da objasni "katastrofalni neuspjeh" njegove tvrtke u zaštiti osobnih podataka.