Žele spriječiti djecu da unište živote na Facebooku!

Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, status, prijatelji, like, Facebook, Facebook, timeline, Facebook, iznenađenje, timeline, varanje, Facebook, muškarci, Facebook, google, amazon, gašenje, Facebook, korisnici, broj, Facebook, veze, ljubav, Facebook, profil, privlačnost, špijuniranje, Facebook, tagiranje, Facebook, špijunaža, Facebook, prijatelji, Facebook, statusi, objave, Facebook, reklame, cura, Facebook, upoznavanje, djeca, Facebook, predavanje, mostarke, Facebook, Facebook, prijava, profil, slika, djevojka, Facebook, Facebook, komentari, Facebook, profil, privlačnost, dnevnik, gradska cura, Facebook socijalna mreža, promjene, uvođenje, glazbeni izazov, Facebook, igrica, Facebook socijalna mreža, pošast, droga, Facebook socijalna mreža, opcije, Facebook, Facebook fenomen, društvene mreže, Facebook socijalna mreža, razlozi, Facebook socijalna mreža, špijuniranje, mostarke, Facebook
Agencija za obrazovanje u New Yorku nedavno je objavila vodič za korištenje društvenih mreža za učenike od 13 godina i starije kako bi ih savjetovali kako se ponašati na Facebooku i Twitteru te kako ostaviti 'pametan digitalni otisak'. S ovim savjetima, među kojima se nalaze i upute kako reagirati na cyber nasilje i prilagoditi svoje postavke privatnosti kako bi zaštitili osobne informacije i sadržaj koji objavljuju na društvenim mrežama, bit će upoznati i profesori i roditelji djece koji će im također pomagati da se što bolje snađu u digitalnom svijetu i da nauče kakve im sve opasnosti i problemi prijete na internetu.

'Oni žele naučiti djecu da si ne unište živote na Facebooku', komentirali su na Huffington Postuobjavu ovog vodiča i dodaju kako mladi moraju shvatiti da, prije nego nešto objave, moraju dobro razmisliti jer bi zbog objava na društvenim mrežama mogli imati velikih problema.

Postoje brojni primjeri nepromišljenih objava koje su ljude stajale slobode - npr. 19-godišnji Justin Carter uhićen je nakon što je poslije jedne svađe na internetu napisao kako će 'ubiti djecu u školi i pojesti njihova srca'. Iako je naknadno dodao da se šali, on je završio u zatvoru uz prijetnju dugogodišnje kazne, dok je engleski tinejdžer Matthew Woods proveo nekoliko mjeseci u zatvoru jer je na Facebooku napisao uvredljive komentare protiv nestalih djevojčica April Jones i Madeleine McCann.

Zbog objavljenih rap stihova koji su protumačeni kao teroristička prijetnja u zatvoru je završio Cameron D'Ambrosio kojem je prijetila kazna zatvora od čak dvadeset godina (naknadno je ipak oslobođen), a početkom ove godine zabilježen je slučaj u kojem je 16-godišnja djevojka optužena za pedofiliju jer je na Facebooku objavila fotografije maloljetne bivše cure svog dečka te je iste fotografije slala putem SMS-ova.

Upravo je zbog ovakvih slučajeva objavljen ovaj vodič koji bi trebao pomoći mladima da ne naprave slične greške i da im nepromišljeni statusi ne upropaste život, a već se priprema i sličan vodič koji će biti namijenjen djeci mlađoj od 13 godina.

Profesorica iz jedne škole u New Yorku Jennifer Gunn rekla je novinarima kako je 'smješno da se u školama ne govori o ponašanju na društvenim mrežama' s obzirom da 8 od 10 djece stare između 12 i 17 godina koja koriste internet ima otvoren profil na nekoj od društvenih mreža.

Osim New Yorka i u drugim američkim državama razmišljaju o načinu na koji mogu educirati mlade kako da što sigurnije koriste društvene mreže te bi srednjoškolci u New Jerseyu već od sljedeće godine mogli slušati predavanja o društvenim medijima na kojima će učiti kako se ponašati na Facebooku, Twitteru, Instagramu i drugim mrežama.

Dnevnik.hr