Zabrinjavajuće navike: S telefonima spavamo i zbog njih se budimo tijekom noći

Zabrinjavajuće navike: S telefonima spavamo i zbog njih se budimo tijekom noći
Brojna istraživanja povezuju manjak sna ili nespavanje s pretilosti među mladima, ostvarivanjem lošijih ocjena u školama, odnosno manjom učinkovitosti na poslu, s problemima u ponašanju itd. Zbog toga bi roditelji od kad njihovi najdraži dobiju telefon u ruke trebali uspostaviti pravila ponašanja i korištenja mobilnih uređaja i zabraniti njihovo korištenje prije spavanja i po noći, odnosno zabraniti nošenje telefona u spavaću sobu. No ne samo da većina roditelja to ne radi, već poput svojih sinova i kćeri koriste ove uređaje prije spavanja te spavaju s mobitelima na krevetu ili pored kreveta tako da ne daju pozitivan primjer djeci.

Što se mladih tiče, skoro 70 posto njih ili spava s telefonom ili ga drže na dohvat ruke tijekom noći, od čega 29 posto njih telefon drži na krevetu dok spavaju (s mobilnim uređajima spava 12 posto ispitanih roditelja). Također, usprkos dugogodišnjim upozorenjima da se telefoni ne koriste prije spavanja, 40 posto tinejdžera koristi ih 5 minuta prije spavanja, dok to radi i četvrtina roditelja, a ono što je posebno zabrinjavajuće da se čak 36 posto tinejdžera budi tijekom noći najmanje jednom kako bi provjerili novitete na telefonima.

Ako se ne probude sami, često ih bude obavijesti s društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje, zbog čega se savjetuje da, ako već telefon stoji na dohvat ruke, korisnici bi ga trebali staviti na zrakoplovni način kako bi po noći bio tih i ne bi vibrirao. Naravno, za veliki broj ljudi uzimanje mobitela u ruke prva je stvar koju naprave kad se probude - to se odnosi na 32 posto tinejdžera i 23 posto roditelja, dok više od 60 posto njih mobitele gledaju unutar pola sata od buđenja.

Kako bi se smanjila ovisnost o telefonima, odnosno barem spriječilo korištenje uređaja prije spavanja i tijekom noći, roditelji su ti koji moraju postaviti pravila, ali i sami dati primjer djeci - npr. mogu postaviti pravila da se telefoni ne smiju unositi u sobe prije spavanja (također, telefone ne puniti tijekom noći u sobama u kojima se spava), odrediti vrijeme i mjesto kada nitko u kući neće koristiti telefone, već će ih odložiti u druge prostorije itd.

zimo.hr