Tesla za Guinnessa: Autom na struju vukli avion od 130 tona

Teslin električni SUV jedan je od najmoćnijih automobila na struju, a Modelom X Qantas je na pisti u Australiji 300 metara vukao svoj avion što je bilo dovoljno za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda

Iako mu u papirima piše da može povući 2,5 tone na cesti, Teslin Model X u Australiji je na pisti 300 metara vukao 130 tona težak Qantasov Boeing 787-9 Dreamliner.

Zbog toga je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda kao električni osobni auto koji je povukao najteži teret. Pitanje je samo koliko mu je ostalo snage u baterijama nakon ovog tegljenja aviona.

Qantas navodi kako je avion imao malo goriva u spremnicima, a u avionu nije bilo tereta i putnika. Ovime su htjeli pokazati na svoje ekološke napore osobito nakon kritika da zagađuju više od regionalnih rivala na pacifičkim letovima. Zbog toga su odlučili i umiroviti Boeingove 747 avione koji previše troše te ih zamijeniti novim Dreamlinerima. Uz to, dodaju i da na dvije zračne luke u Australiji koriste električna vozila koja vuku zrakoplove na pistama, ali na kraćim udaljenostima.

 

 

16.05.2018 u 09:41