Teror u Zagrebu: Ravnateljica ulazila na Facebook profile učenika!

Facebook, zlostavljanje, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, ludosti, cure, Facebook, Facebook, veza, bivši, dečko, cura, Facebook, Facebook, profil, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, twitter, Facebook, twiter, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, spam, Facebook, Facebook, sigurnost, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, silovanje, pedofilija, Hrvatska, Facebook, Facebook, droga, alkohol, tinejdžeri, Facebook, glazbeni servis, Facebook, internet, računala, Facebook, limitator, Facebook, računala, lažni profil, Facebook, Facebook, Facebook, psihopata, Facebook, računala, Facebook, varanje, izlasci, Facebook, Facebook, studenti, Facebook, timeline, Facebook, Facebook, učiteljica, ravnateljica škole, Facebook, igrice, računala, Facebook, Facebook, vijesti, top lista, Facebook, bonton, prijateljstvo, Facebook, društvene mreže, Facebook, twiter, Facebook, rastava, status, parovi, rastava, Facebook, Facebook, zaštita, Facebook, virus, oprez, Facebook, razgov
Sve je počelo kada je jedna učenica 8. razreda u svlačionici tijekom nastave tjelesnog odgoja upaljačem zacrnila vješalicu, javlja Jutarnji.hr. Provedena je istraga, no nitko od djece koja su svjedočila tom događaju nije htio otkriti počinitelja. U školu su potom pozvani njihovi roditelji.
Zgroženi roditelji

- Očekivala sam da ćemo na tom sastanku razgovarati o tome kako ćemo pokriti nastali trošak. No, uslijedio je hladan tuš. Ravnateljica nam se pohvalila kako je preko Facebook profila jedne učenice ulazila na profile naše djece te da je ostala zgrožena onime što je tamo vidjela - ispričala nam je majka jedne od učenica upletenih u događaj.

Dodala je kako se ravnateljica roditeljima nije libila otkriti ni identitet maloljetnog djeteta čiji je profil zlorabila, a najviše su je, kaže, iznenadili epiteti kojima je častila njihovu djecu.
- Moja kći na svom profilu ima fotografiju s ljetovanja u društvu nekoliko prijatelja. Fotografija je snimljena u kafiću, a ispred njih na stolu nalazila se jedna boca piva. Temljem te fotografije ravnateljica je zaključila kako je moje dijete problematično i potencijalni alkoholičar - ispričala je zgrožena majka i sama prosvjetna djelatnica.
Povrijeđeno pravo na privatnost

U školi se na kraju otkrilo tko je zacrnio vješalicu. Djevojčica koja je to učinila sama je priznala što je učinila, a kažnjena je opomenom.

Šteta je na kraju procijenjena malom pa njezin otac čak nije morao ni platiti novu vješalicu. No zato su druge djevojčice još u šoku, a njihovi roditelji pitaju se je li ravnateljica imala pravo ulaziti u privatne profile njihove djece. Najgore je u cijeloj priči prošla učenica koja je ravnateljici dala šifru za svoj profil. Nju sada druga djeca ignoriraju i zaobilaze pa je dijete na kraju moralo zatražiti i psihološku pomoć.

Za Ljubicu Matijević-Vrsaljko, bivšu pravobraniteljicu za djecu, danas odvjetnicu specijaliziranu za obiteljsko pravo, nema nikakve sumnje u to da ravnateljica nema nikakva prava potajice gledati profile učenika. Time je, kaže, povrijedila jedno od temeljnih prava djece: pravo na zaštitu njihove privatnosti.