TAJNA KOJA ĆE RAZBJESNITI KORISNIKE GMAILA 'Istina je, vaše emailove nerijetko čitaju zaposlenici firmi nepovezanih s Googleom'

gmail
...u Gmail ponekad mogle čitati privatne email poruke korisnika servisa, piše BBC.

Google je objavio da se ta praksa ne kosi s njihovim politikama i pravilima. S druge strane, jedan je stručnjak rekao da ga "čudi" što je Google to dopustio. Naime, Google korisnicima Gmaila dopušta da svoj profil spoje s aplikacijama trećih strana, odnosno alatima za upravljanje email porukama, ali i servisima za planiranje putovanja te uspoređivanje cijena.


Kada se Gmail profil povezuje s eksternim servisom, od ljudi se traži da tom servisu dopuste određene stvari, a među tim se stvarima nerijetko nađe i dopuštenje za "čitanje, slanje i brisanje email poruka".

Prema Wall Street Journalu, to dopuštenje ponekad omogući zaposlenicima tvrtki koje rade te aplikacije da pročitaju email poruke korisnika.

Premda te email poruke u većini slučajeva obrađuju računalni algoritmi, Wall Street Journal piše da su razgovarali s nekoliko tvrtki čiji su zaposlenici bili pročitali "tisuće" email poruka.

Iz tvrtke Edison Software rekli su da su pregledali email poruke stotinu korisnika kako bi izgradili novu mogućnost svojih programa, a iz tvrtke eDataSource Inc. su poručili da su njihovi inženjeri prethodno čitali emailove kako bi poboljšali svoje algoritme. I Edison Software i eDataSource Inc. su rekli da od korisnika nisu tražili posebna dopuštenja da čitaju njihove poruke jer su im to dopuštali njihovi ugovori s korisnicima koji su pristali na pravila korištenja.

"Možete provesti tjednima čitajući pravila za korištenje", rekao je profesor Alan Woodward sa Sveučilišta Surrey. "Moguće je da se to tamo spominjalo, međutim to nije nešto što biste smatrali razumnim, da čovjek iz tvrtke koja radi te aplikacije može čitati vaše emailove."

Google je rekao da su pristup porukama davali isključivo tvrtkama koje su sami provjerili i samo u situacijama gdje su korisnici tim tvrtkama "eksplicitno dali dopuštenje da im čitaju email poruke".

Iz Googlea su rekli da korisnici u svakom trenutku mogu putem opcije "Sigurnosna provjera" (eng. "Security Check-up") provjeriti kojim su aplikacijama dali pristup njihovim podacima te da im taj pristup mogu u bilo kojem trenutku uskratiti.