Svjetski rekord na otvaranju: 1200 dronova oblikovalo olimpijske krugove

1218 dronova, zimske olimpijske igre, pjongčang
Otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu obilježio je i jedan impresivan rekord. Čak 1218 dronova letjelo je u zajedničkoj formaciji i oblikovalo snowboardera, a potom olimpijske krugove.

Impresivnu predstavu orkestrirali su stručnjaci iz Intela, koji su cijeli program držali u potpunoj tajnosti.

Kako bismo stvorili uvjerljivu verziju snowboardera s više od 1200 dronova, naš tim zadužen za animaciju koristio je fotografiju pravog snowboardera u akciji, kako bi dobili savršen obris na nebu, otkrila je Natalie Cheung iz Intela.

Iako na prvi pogled koordinacija više od 1200 dronova izgleda veoma komplicirano, zapravo nije ništa kompliciranija od koordiniranja njih stotinjak. Radi se o dronovima Shooting Star opremljenima litij-ionskim baterijama koje dobro podnose hladnoću, a moguće ih je dodatno dorađivati kako bi podnijeli udare vjetra i eventualni snijeg, za koji nisu znali hoće li padati tijekom otvorenja. Nakon što animatori osmisle koreografiju i izrade ju u 3D softveru za dizajniranje, svaki dron dobiva svoju ulogu u toj koreografiji.

Zahvaljujući takvom planiranju, dronovi različitim formacijama mogu oblikovati 3D likove na nebu, izvoditi impresivne transformacije i perspektive.

Umjesto da komuniciraju međusobno, kao što to rade ptice u jatu, dronovi lete u jatu, ali komuniciraju samo s centralnim računalom koje im, ovisno o razini baterije i GPS-a dodjeljuje uloge.

Predstava koju su dronovi odradili na otvorenju ZOI-ja ipak je, zbog sigurnosti, bila unaprijed snimljena, no to ne znači da posjetitelji i sudionici ZOI-ja neće imati prilike vidjeti ove male leteće napravice uživo.

Intel je za svaku ceremoniju dodjele medalja osmislio koreografiju u kojoj sudjeluje 300 dronova kako bi ceremonija bila još svečanija i upečatljivija.

Kako je izgledalo na samom otvorenju, pogledajte sami.