FOTO  Studenti Sveučilišta u Mostaru stekli vještine fotografiranja

fotografiranje        , fotograf, Mostar sveučilište, Sveučilištu u Mostaru, sveučilšte mostar

Radionicu su vodili talentirani mladi fotograf Mateo Jurčić, dobitnik Canon BiH foto natječaja ljetne priče 2017. i Alisa Vrabac, komunikologinja i koordinatorica projekta. Na seminaru je sudjelovalo 25 studenata sa gotovo svih fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Studenti su učili o povijesti nastanka fotografije, vrstama foto-aparata, vrstama i dijelovima objektiva, preduvjetima dobre fotografije, poziranju, kao i o najčešćim pogreškama koje fotografi rade. Drugog dana seminara, sudionici su praktično vježbali ono što su učili tokom prvog dana seminara. Pored toga, dobili su zadatak da urade fotografije na temu „Razglednice Mostara" ili „Ljepota", te je sa tim fotografijama napravljena izložba na kojoj su mladi fotografi publici i natjecateljima obrazložili vlastitu fotografiju, a od voditelja seminara su zauzvrat dobili osvrt, stručno mišljenje i sugestije za poboljšanje.

Prvih pet mjesta pripalo je kako slijedi: prvo mjesto Mladen Topić (Rijeka će ostati sama kada ja umrem i kada ti odeš), drugo mjesto Dino Kljenak (Ljepota), treće mjesto Renata Nosić (Heart), četvrto mjesto Merima Berberović (Žar okupan snijegom), peto mjesto Darija Ivanković (Kamena kuća). Nositelji prva tri mjesta su dobili prigodne poklon pakete kao i certifikate o sudjelovanju i uspješno završenom seminaru.

Cilj samog projekta je promoviranje fotografije i videa kao dijela tehničke kulture među mladima i omogućavanje mladima da steknu vještine koje su tražene na tržištu rada, kao i da korisno provedu svoje slobodno vrijeme. Seminar je pomogao onima kojima fotografija nije primarna djelatnost, a čiji ih profesionalni pozivi i poslovi dovode u situaciju da moraju poznavati osnove kvalitetnog fotografiranja kao što su primjerice novinari i djelatnici u odnosima s javnošću. Zahvaljujući financijskoj potpori Federalnog Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, seminar je za polaznike bio besplatan. Prigodne pakete za sudionike su obezbijedile kompanije: Voda Leda, Mesna industrija Ovako, Hrvatska pošta Mostar i Tehno Mag.

"Po Ruthu Schwanzeru svijet poimamo 78 posto putem vida, 13 posto putem sluha, tri posto putem opipa, tri posto putem mirisa i tri posto putem okusa, dok zapamtimo 40 posto onoga što vidimo, no samo 20 posto onoga što čujemo. Ako je to zaista tako, onda su ove statistike najbolji dokaz zašto su potrebne edukacije na temu vizualnih komunikacije", rekla je Alisa Vrabac, koordinatorica projekta ispred PROF komunikacija.

U posljednje vrijeme je sve više onih koji se bave fotografijom bilo profesionalno bilo kao hobijem. Mateo Jurčić, voditelj radionice poručio je sudionicima seminara „Ako imate emociju na fotografiji, nije važno kakav je kadar ili osvjetljenje. Ako na fotografiji nemate emociju, onda morate imati jako dobro svjetlo i kadar". Fotografija može biti hobi, ali i profesionalni poziv a Mateo Jurčić je napomenuo da „između hobija i životnog poziva stoje sati i sati mnogih godina rada na sebi".