Stravično: Maloljetnici se ubijaju i zbog svađa na Facebooku!

Naime, sve je veći broj društvenih mreža koje tinejdžeri posjećuju, a na kojima upadaju u konflikte sa svojim vršnjacima.

Strožija pravila

Jedan od novijih slučajeva koji je potresao regiju, jeste samoubojstvo petnaestogodišnje M. J. iz Hrvatske, koja se, iznervirana napadima svojih vršnjaka na popularnoj stranici Ask.fm, ubila. Na stranici je pronađena i prepiska puna psovki i uvreda, a u jednom postu poručeno joj je da se ubije. Stranica Ask.fm postaje sve popularnija među mladima i sve češće prelaze na nju s Facebooka, koji ima strožija pravila, a često je puna međusobnih uvreda i napada vršnjaka.

Sociolog Srđan Vukadinović kaže da društvene mreže imaju svoju dobru i lošu stranu. Dobra strana, prema njegovim riječima, doprinosi nekim spoznajama, a loša je dekonstrukcija društva i čovjekove osobnosti.

- Ovisnost i posljedice koje ono izaziva, doveli su do toga da je sve više sukoba koji počinju na društvenim mrežama tipa Facebooka. Znamo da su maloljetnici u više navrata zakazivali i tuče putem ove mreže. Do jučer su to bili bezazleni sukobi među djecom, a danas sve kulminira smrtnom posljedicom za nekoga - pojašnjava Vukadinović za Dnevni avaz.

Jedna maloljetna Britanka izvršila je samoubojstvo prošle godine nakon što je godinama živjela u strahu i depresiji zbog toga što je kao 13-godišnjakinja u internetskoj konverzaciji s nepoznatom osobom pred kamerama pokazala grudi. Napravljena je fotografija njenih grudi te je upućena njenim prijateljima. Djevojka se poslije toga odala alkoholu i drogi. Školu je mijenjala nekoliko puta, a potom se i ubila. Tom Mullaney (15) iz Velike Britanije objesio se u vrtu nakon zlostavljanja na Facebooku. "Prijatelji" su obasipali Toma prijetećim porukama.

Lažni prijatelji

Da je mnogo bitan odnos tinejdžera s roditeljima, smatra psiholog Jasmina Dizdarević. Kada su maloljetnici u pitanju, kaže ona, traženje identiteta i svog mjesta u društvu mnogo se vezuje za okolinu s kojom komuniciraju.

- Putem društvenih mreža oni imaju mogućnost da stvaraju virtualne, lažne prijatelje, ali oni vrlo negativno utječu na njih. Roditelji moraju znati s kim se njihova djeca druže, kako u direktnim kontaktima, tako i na društvenim mrežama - navodi Dizdarević.

Kontrolirati djecu

Dizdarević smatra da roditelji moraju kontrolirati koje teme njihovu djecu okupiraju i što ih muči.

- Ovo što se događa, upravo je zato što nemamo blisku komunikaciju s djecom. Pružamo im materijalnu ljubav, kupujemo skupu garderobu, mobitele, ali su oni apsolutno nesretni, jer im ne pružamo ljubav i komunikaciju koja im treba - ističe Dizdarević.