Što učiniti ako vam ukradu laptop ili mobitel

Laptop
...i aplikacijama koje mogu sadržavati informacije o vašem bankovnom računu, e-mailove i još puno toga.

Krađa laptopa je još gora situacija, na njemu vjerojatno imate još više osobnih podataka, a sve šifre za ulazak u razne servise su spremljene za automatsko logiranje. Srećom, piše portal Mashable, postoji više aplikacija i softvera koji mogu ući u trag nestalim napravama, a u nekim slučajevima nude i mogućnost uništavanja vaših podataka ako zaključite da je potraga uzaludna. Najpopularnije takve aplikacije su primjerice "Find My iPhone" i "Android Lost". Potoje još i "Prey", "LoJack for Laptops" ili "LockItTight".

Mashable piše kako pronalazak vašeg telefona ili laptopa ovisi o policiji, kojoj bi podaci sa softvera za praćenje mogli biti jedini trag za pronalazak vašeg uređaja. Tu je, kažu američki policajci, ključni problem pouzdanost i preciznost tog softvera. Tony Landato iz policije u Mesi, u Arizoni, rekao je za portal kako je to ključno, jer policija ne može dobiti nalog za pretres nečije kuće ako nema opravdan razlog, a on je vidio slučajeve kada je softver policiju doveo do stambene zgrade, ali nije mogao razlučiti u kojem se stanu nalazi ukradeni uređaj.

Gordon Shyy iz policije San Franciska kaže kako policija ne može učiniti ništa ako lopov isključi mobitel. Za Mashable je ispričao kako je policija bila uspješna u hvatanju pljačkaša koji je uz prijetnju pištoljem jednome čovjeku oteo mobitel, novčanik i ruksak te uskočio u kombi koji ga je čekao. Mobitel je imao softver za praćenje i policija je uhvatila pljačkaša i njegovog pomagača na drugom kraju grada.

Pitanje je bi li i hrvatska policija mogla i znala iskoristiti softver za praćenje, no njegovo instaliranje daje vam barem nekakvu šansu da pronađete svoj uređaj.

Tehnoklik.hr