Što lajkovi na Facebooku govore o vama

Facebook
sa svojim kolegama dalo je zanimljivu analizu Facebook lajkova. Njegov tim razvio je algoritam koji izračunava koji lajkovi odgovaraju kojim ljudskim osobnostima i osobinama.

Kosinski kaže kako se na temelju javno dostupnih informacija o lajkovima može definirati osobnost s nevjerojatnom preciznošću.

Njegov algoritam može predvidjeti religiju, političko opredjeljenje, konzumente alkohola, cigareta, ali i potpuno nevjerojatne informacije.

Npr. njegov algoritam može s visokom točnošću pretpostaviti jesu li roditelji korisnika rastavljeni, samo po tome koliko korisnik lajka izjave (stranice i grupe) tipa „zaokupljen vezom".

U mnogim slučajevima algoritam je uočio veze koje nisu očite ljudima. Primjerice samo 5 posto gay populacije lajka sadržaje koji su izravno povezani, ali algoritam je uočio povezanost lajkanja "Britney Spears", "Desperate Housewives" i mjuzikla "WICKED" s osobama homoseksualne orijentacije.

Kosinski kaže kako on voli Facebook, te da se nada da će se ovi propusti u privatnosti na neki način riješiti, jer se ovakav algoritam može i zloupotrijebiti u marketinške ili neke druge svrha.

Kosinski je dodao još neke povezanosti između stranica koje osobe lajkaju i osobina. Prema njegovom algoritmu za osobe koje lajkaju "Sephoru," "Harley Davidson" i grupe tipa „Volim biti mama", ne postoji velika vjerojatnost da su inteligentne, dok s druge strane lajkanje stranica tipa "Thunderstorms," "Science," "The Colbert Report" i "Curly Fries" signalizira inteligenciju.

Rezultati istraživanja su objavljeni Livescience.com

covermagazin.com