Stiže kartica koja će u povijest poslati SIM i napraviti mjesta za veće baterije

sim kartica
Tvrtka ARM razvila je tehnologiju iSIM, koja bi napokon u povijest mogla poslati fizičku karticu SIM

Zamjena za karticu SIM integrirana je izravno u procesor, zbog čega zauzima puno manje mjesta čak i od tehnologije eSIM kakvu koriste Googleov pametni telefon Pixel 2 i Appleov pametni sat Watch 3, a kamoli obične kartice SIM.

Konceptualno, iSIM se ne razlikuje drastično od eSIM-a, ali je radikalno manji. Dok eSIM zauzima površinu u unutrašnjosti smartfona šest puta pet milimetara, iSIM se može smjestiti na površini veličine milimetar puta milimetar.

Uvođenje iSIM-a moglo bi osloboditi mjesta za više RAM memorije ili veći bateriju u pametnim telefonima, ali i u uređajima iz kategorije nosivog računalstva te tablet računalima.

Na toj bi kartici, teoretske, trebali moći sigurnije pohraniti podakte o svojim kotaktima, postavke telekom operatora i druge korisne podatke te ih sinkronizirati s pohranom u računalnom oblaku.

Uz to, mi korisnici više se ne bi morali gnjaviti s tradicionalnim karticama SIM, proizvođačima bi se smanjili troškovi jer ih više ne bi morali proizvoditi, dok bi sami uređaji mogli postati otpornijima na utjecaj vlage i prašine.

Ipak, čini se kako će nova tehnologija prvo zaživjeti u uređajima iz domene interneta stvari, piše Tech Radar.