Sretni na Facebooku, ali ne i u stvarnosti

faceboook, Sretni ljudi, prirodne emocije, prijateljstava

'Najsretnija na svijetu... <3', 'obožawam moju bebu' i najbolji dečko na svijetu', objave popraćene fotografijama nasmijanih zaljubljenih parova nezaobilazan su prizor u životima svakog od nas ili barem svih onih tko su korisnici popularnih društvenih mreža, a osim najboljim prijateljima koji takve fotografije moraju lajkati htjeli ili ne, ostatku svijeta opasno idu na živce.

No jednostavno ih stavite na 'hide' i problem riješen. A i da se ne može riješiti na tako jednostavan način, to nije problem kojim se vrijedno baviti u tolikoj mjeri, već ga jednostavno ignorirate. No znanstvenike je kod ovakvih pojava zaintrigiralo nešto drugo, ono što bismo rekli pozadina priče. Koliko su uvijek na Facebooku nasmijani ljubavni parovi doista sretni i zaljubljeni?

Nova studija koja je objavljena u Personality and Social Psychology Bulletin pronašla je zanimljivu korelaciju između nestabilnosti veze i potrebe da se drugima dokaže ljubav. Prema rezultatima studije, najmanje su sretni oni parovi koje najčešće gledamo 'sretne' na Facebooku. A objašnjenje zašto je to tako zapravo je potpuno logično.

Cijeli ovaj problem i potreba za publiciranjem privatnog života povezuje se sa samopouzdanjem, odnosno nedostatkom istoga. Naime, osoba koja je i sama svjesna neiskrenosti te problema u vezi, objavljivanjem sretnih fotografija i statusa te dobivanjem pozitivnih komentara i lajkova za iste, podiže samopouzdanje sama sebi. Ovakvi ljudi na neki način vjeruju da će njihova veza, ako je prezentiraju kao savršenu, i ako je svi kao takvu i vide, jednom doista i postati savršena. No u stvarnom životu, da bi neke stvari uspjele, potrebno je ipak malo više od stiskanja 'like-a'...

izvor: cosmopolitan.hr