Spašavat će ljude, a znaju čak i pucati: Roboti dolaze na ISS...

roboti
Rusija planira u svemir poslati dva robota koji će raditi na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Njihovi inženjeri razvili su napredne strojeve, nazvane FEDOR, čija je primarna zadaća spašavanje, iako su do nedavno uvježbavani za pucanje iz vatrenog oružja.

Prema informacijama koje je objavio list RIA Novosti, roboti bi mogli biti lansirani u svemir već u kolovozu sljedeće godine.

Za razliku od ranije generacije robota, dva nova modela idu u orbitu kao članovi posade rakete Soyuz, a tijekom lansiranja u raketi neće biti ljudske posade.

Prema videu objavljenom na servisu YouTube, FEDOR može dizati utege i raditi sklekove. Ruski znanstvenici se nadaju da će im upravo FEDOR asistirati u izgradnji baze na Mjesecu.

Ključni zadatak za Fedora je pomoć u građenju i korištenju baza, na Mjeseci i potencijalno na drugim planetima - kažu ruski inženjeri.

- Te stvari mogu raditi bez svemirskih odjela, ali i živjeti ne samo u prostoru za posadu nego i izvan nje - istaknuo je Putinov zamjenik Dmitrij Rogozin.

Fedor je visok oko 1,80 metara, težak je oko 105 kilograma i može podignuti 18 kilograma tereta, piše Daily Mail.

- U misijama svemirskih šetnji na drugim planetima, astronauti će se oslanjati na robote - tvrdi Sergej Khurs, šef projekta i direktor Nacionalnog centra za razvoj tehnologije i osnovnu robotiku.