Sa 16 godina izmislio aplikaciju koja prepoznaje korupciju

hakeri
Ovaj 16-ogodišnji zaluđenik za informatiku predstavlja pravu prijetnju za nepoštene političare svojom učinkovitom aplikacijom čiji je cilj borba protiv korupcije u američkim političkim krugovima.
Nazvana "Greenhouse", aplikacija omogućava korisniku da dobije informacije o aktivnostima članova Kongresa pukim skeniranjem stranica i članaka u štampi u kojima se spominju njihova imena.

Prelaskom miša preko imena određenog političara, korisnik istog trenutka dobiva listu lobija koji su učestvovali u njegovoj kampanji, te mogućnost provjere iznosa kojeg je dotični dobio.

Sa "Greenhouseom", izvori financiranja političkih kampanja postaju svima dostupni i građani mogu da provjere je li je političar za koga su glasali možda korumpiran ili u konfliktu interesa.

"Želio bih da moja aplikacja služi sve partije. Ono što mene zabrinjava je ogromna količina novca koja se uliva u sistem. Kada ljudi budu informirani, moći će da odbace one koje motivira samo novac, a ne principi", objasnio je ovaj mladi idealista u izjavi za magazine "Vice".

Izvor: Agencije