Prezentacija FPMOZ i SPARK prakse u prostorijama poslovnog parka SPARK

fpmoz
Cilj prakse je bio studente upoznati s radom na određenom projektu kroz samostalno zalaganje uz pomoć voditelja prakse, kako bi napravili konkretan proizvod i prezentirali pred stručnim žirijem.

Praksa je studentima započela u listopadu a službeno završila u prosincu. Studenti su kroz niz radionica, izlaganja, dogovora i naravno tjednih sastanaka radili na projektu izrade distribuirane programske podrške. Radi se o web platformi koja nastavniku u jednoj visokoškolskoj ustanovi olakšava rad. Ova platforma nastavniku omogućava vođenje evidencije na predmetima koje predaje, te omogućava i studentima isporuku nastavnih materijala. Također programska podrška omogućava preko lijepo organiziranog sučelja i mogućnost zadavanja zadataka pojedinim studentima ili grupama studenata, nastavnik na taj način ima evidenciju o svim aktivnostima na njegovom kolegiju. Pored ovih i brojnih drugih funkcionalnosti aplikacije bitno je naglasiti da web platforma se sastoji od komponente za razmjenu poruka u stvarnom vremenu gdje nastavnik sa studentima može razmjenjivati poruke. Student na ovom sustavu ima mogućnost i pretrage svih nastavnika te pronalazak korisnih informacija kao što je email adresa, broj ureda te brojne druge informacije.

Aplikaciju koju su razvili nazvali su Switcher prema nazivu udruge Switch koja već godinama sudjeluje u svim aktivnostima odjela Informatike na FPMOZ-u. Brojne su pogodnosti koje ova web platforma nudi, a uskoro online če biti i demonstracija aplikacije.

Studenti koji su sudjelovali u praksi podijeljeni su u tri kategorije:

Izgradnja web platforme
Brigita Šahinović
Marija Tuka
Darko Bošnjak
Jozo Spajić
Izgradnja chat platforme
Marin Bošnjak
Dinko Pehar
Bože Jurišić
Slaven Butigan
Upravljanje projektom
Denis Knezović
Ivan Kordić

Voditelji prakse bili su Hrvoje Ljubić kao voditelj s Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti i Tomislav Kordić kao voditelj i predstavnik za praksu SPARK poslovnog parka. Ovo je još jedan od uspješnih pokušaja odjela Informatike s FPMOZ-a da uz pomoć studenata organizira jedan vid konkretnog stjecanja znanja koje su potrebna da bi studenti bili konkurentni na tržištu rada. Programeri Mirko Jovanović i Tino Krželj bili su oduševljeni kako prezentacijom proizvoda tako i funkcionalnostima implementirane programske podrške. Ovo je veliki uspjeh naših studenata koji su nesebično odvojili vrijeme i trud kako bi stekli konkretno znanje, napravljena platforma je aplikacija otvorenog koda implementirana u programskom okviru Laravel te ju možete pronaći na GitHub repozitoriju. Brojne su tehnologije iskorištene za razvoj ove web aplikacije, a neke od njih su AngularJS, JQuery, a u pozadini sve podatke prati baza podataka na MySQL platformi. Repozitorij ukupno ima 109 «commitova» što znači da su studenti jako puno vremena potrošili na razvoj ove programske podrške. Nadamo se da će napravljena web platforma pronaći svoju primjenu no još više se nadamo da su studenti zadovoljni s znanjem kojeg su stekli te da se nastave truditi dalje jer i ovo je jedna jako vrijedna referenca.