Ovo trebate znati prije nego odlučite djetetu kupiti mobitel za Božić

18.12.2015

Bliži se Božić i mnogi roditelji se pitaju što bi li svojim mališanima kupili. Neki roditelji razmišljaju o kupnji mobitela djetetu. Upotreba mobitela kod djece ima svoje dobre i loše strane. Mobiteli su postali neophodni ali roditelji trebaju znati koji su rizici kod upotrebe te podučiti dijete o pravilima i sigurnom ponašanju na internetu.

Uz mobitel im morate vrlo jasno reći svoja pravila o kojim nema pregovaranja. Odgovornost bi trebala biti misao vodilja, a ne dostupnost i praktičnost. U današnje vrijeme nije iznimka da dijete zbog pritiska vršnjaka zahtijeva skupi mobitel, no roditelj tada treba objasniti djetetu da mobitel nije stvar prestiža već potreba. Jer ako roditelj učini suprotno šalje djetetu krive poruke o vrijednostima, novcima...

Također je važno da roditelji kupnjom mobitela ne kupuju djetetovu ljubav.

Ukoliko roditelj procjeni da dijete još ne treba imati mobitel, važno je da to djetetu i objasni. Roditelj je taj koji odlučuje, ali istovremeno je važno da uvaži osjećaje djeteta. Objasnite djetetu za što mobitel može koristiti što će se mijenjati i širiti kako će te dijete rasti čime će se mijenjati i njegove potrebe. Otvoreno razgovarajte s djetetom o tome kakve će biti posljedice ako mobitel neće pravilno koristiti.

Ako roditelj želi imati svoje dijete pod kontrolom i u svako vrijeme znati gdje je i što radi, mobitel nije garancija. Roditelji trebaju znati gdje im je dijete, ali trebaju im i vjerovati. Na tome trebaju poraditi puno prije kupnje mobitela.

Izvor: index.hr

loading...