FOTO  Održan seminar o mogućnostima detekcije prevara u osiguranju automobilske odgovornosti i kaska

Intera tehnološki park, intera park, intera mostar, seminar
...''Analiza prometnih nezgoda primjenom forenzičkih alata s mogućnosti detekcije prevara u osiguranju automobilske odgovornosti i kasko osiguranja'' organiziran od strane Društva za procjenu i vještačenje u Mostaru, SPIN TIM d.o.o. i KFS EXPERT RISK CONSULTING u suradnji s INTERA Tehnološkim Parkom pod pokroviteljstvom Central osiguranja d.d.
Na seminaru su obrađene zanimljive teme poput:
- Povezivanje i razmjena podataka između upravljačkih uređaja različitih mehatroničkih sustava u vozilu o kojima je uvod dao dr.sc Miroslav Grubešić profesor mehatronike na fakultetu Strojarstva i računarstva na Sveučilištu u Mostaru.
- Teorijske osnove prijevara u osiguranju, analiza i mogućnost otkrivanja prijevara koju je prezentirao jedan od organizatora Fahrudin Kovačević, diplomirani inženjer saobraćaja.
- Mogućnost korištenja dijagnostike vozila za analizu prometnih nezgoda bila je tema gospodina Jasmina Bijedića, diplomiranog inženjera mašinstva koji je pobliže objasnio kako je ovim suvremenim alatima izbjeguta subjektivnost kod analiza prometnih nezgoda te se dobivaju točni parametri brzine, promjena brzine, usporenje, vrijeme aktiviranje zračnih jastuka itd. što u praktičnom pogledu znači dobivanje podataka o ponašanju vozila i vozača iz vozila kao iz crne kutije u zrakoplovima.
- Osnove istraživanje prometnih nezgoda i digitalna forenzika bila je tema Jože Škrilaca, dipl. ing. saob., u kojoj je govorio o osnovama analize prometnih nezgoda, sklopovima vozila, kompjuterskim programima, upotrebi alata za digitalnu forenziku, predstavljanju alata Bosch CDR, CrashCube, VinCube.
- Primjena naprednih alata u detekciji prevara u osiguranju, FROPS II o kojoj je riječ imao Jože Škrilac, koji je također praktičnim dijelom pokazao na vozilima primjenu očitovanja alata Bosch CDR i alata CrashCube i VinCube.
Za pohvaliti je što je dio osiguravatelja prepoznao potrebu za unapređenjem i korištenjem novih alata, a sve u cilju što brže i kvalitetnije usluge svojim osiguranicima.
Ovakav seminar je jedan od prvih na ovim područjima te je pobudio zanimanje svih sudionika i ostavio prostor za organiziranje sličnih događaja u budućnosti namijenjenih sličnom spektru sudionika.