Nikola Tesla predvidio mobitel, e-mail i GPRS - prije sto godina!

...proizvodi 21. stoljeća, nismo ni svjesni da ih je Nikola Tesla predvidio i razvijao još daleke 1900. godine.

Vizionar i genij Nikola Tesla svima nam je prva asocijacija na spominjanje struje i žarulje, te smo mnogo puta čuli "da nije bilo njega, danas bismo sjedili u mraku", a nismo ni slutili da je on imao viziju našeg modernog života zasnovanog na tehnologiji, i to cijelo stoljeće ranije.

Još davne 1900. godine Teslin projekt "Svjetski sustav" predvidio je ne samo Internet već i njegove najkorisnije "plodove" poput e-maila, GPRS, GPS, PDF i slično.

"Uskoro će biti moguće da, na primjer, poslovni čovjek u New Yorku diktira upute koja će se istog trena otkucana pojaviti u Londonu ili negdje drugdje. Moći će sjedeći za svojim stolom razgovarati sa bilo kojim telefonskim pretplatnikom u svijetu. Bit će potrebno samo nošenje instrumenata pristupačne cijene ne većeg od sata, koji će svom nositelju omogućiti da čuje bilo gdje na kopnu ili moru na udaljenosti od tisuću milja. Moći će slušati ili slati govor ili pjesme u najudaljenije krajeve svijeta. Na isti način, bilo koja vrsta slike, crteža ili tiskane stvari moći će biti transferirana s jednog na drugo mjesto - rekao je Tesla u izjavi za "New York Times" davne 1909. godine, prenosi Telegraf.rs.

"Svjetski sustav" predviđao je međusobno povezivanje postojećih telegrafskih središnjica širom svijeta, što je danas zapravo e-mail. Zatim, uspostavljanje tajne državne telegrafske službe, čiji je rad nemoguće ometati, međusobno povezivanje svih burzi na svijetu, uspostavljanje "svjetskog sustava" za distribuciju glazbe, sustav za reproduciranje fotografija i još nekoliko korisnih sustava.