FOTO  Natjecanje u modeliranju mostova u Mariboru

maribor, natjecanje

...je projekt organiziran od strane fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerziteta u Mariboru. Natjecanju prisustvuju studenti iz cijelog svijeta, pa je ove godine natjecanje ugostilo studente iz Kaira, Istanbula, Rima, Krakova, Mostara, Beograda, Novog Sada te drugih.

„Ali je kaj trden most?!" održan je od 3.5.- 5.5. gdje je sudjelovalo 29 timova koji su se natjecali u kategorijama za nosivost i dizajn. Među njima je prvi put bio tim Građevinskog fakulteta Mostar, pod pokroviteljstvom Međunarodne udruge studenata građevinarstva IACES LC Mostar i mentora profesora Željka Mikulića.

Ove godine voditelj natjecanja bio je Rok Murko, jedan od studenata fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerziteta u Mariboru, koji je sa svojim timom ove godine osvojio drugo mjesto u sličnom natjecanju u Turskoj.
Natjecanje je službeno otvorio sa govorom dobrodošlice dekana fakulteta u Mariboru, prof. dr. Miroslava Premrova i dočekao studente s poklonima dobrodošlice.

Već u 10:00 timovi su mogli započeti izgradnju svoga mosta gdje su glavni materijal bili špageti, i to ne bilo koji, vec Barilla no.7 koja je bila glavni sponzor ovog natjecanja. Materijali za izradu su bili osigurani od strane organizatora.

Timovi su mjesec dana prije dobili jasne upute i pravila kojih su se morali pridržavati, kao maksimalna težina mosta, duljina, visina i dr., pa su svoj most mogli osmisliti, uvježbati i ispitati na svojim fakultetima.
Tim GFMO je uz pomoć profesora i mentora Željka unaprijed osmislio i uvježbao most, koji je težio 1530 g, te je mogao podnijeti opterećenje do 35 kg. Taj dizajn i sklop mosta smo morali ponovno sastaviti u Mariboru gdje je vrijeme izrade bilo ograničeno.

Svi su timovi tri dana neumorno radili na svojim mostovima, koji su se treći dan natjecali u kategorijama za dizajn i nosivost. Treći dan natjecanja, nakon sto je svih 29 mostova bilo gotovo, prvo je komisija birala deset najljepših u koju je skupinu uvršten i most tima GFMO iz Mostara, čiji se dizajn najviše svidio upravo komisiji inženjera građevine. Zatim se svih 29 mostova ispitivalo na nosivost. Most tima iz Mostara je izdržao 37 kg, te time zauzeo 16. mjesto, međutim iznenadio je tim "Kar bo pa bo" Univerziteta u Mariboru, koji je na kraju i pobijedio u kategoriji za nosivost, izdržavši nevjerovatnih 105 kg, te je time oborio rekord u dosadašnjim natjecanjima. Drugo mjesto je osvojio "Crash team" s Univerziteta u Mariboru čiji je most izdržao 65.27kg, a treće mjesto sa 63.24 kg je pripalo timu "Kakor kamen,skala,kost" također s Univerziteta u Mariboru. Mjesto za najljepši dizajn je pripalo timu studenata arhitekture u Mariboru.

No da ne bi rekli da smo samo radili, organizatori su osigurali druženja, zabave, večere i ture upoznavanja Maribora, gdje su studentima vodiči pokazali najljepše dijelove grada i tako ih upoznali s kulturom i arhitekturom Maribora. Osim sto smo upoznali Maribor, upoznali smo i kolege s drugih fakulteta s kojima smo podijelili svoja iskustva i znanje, dobili neke nove ideje te ostvarili nova prijateljstva.
Tim GFMO ovom prilikom se zahvaljuje Međunarodnoj udruzi studenata građevinarstva IACES LC Mostar i Studentskom zboru Sveučilišta u Mostaru koji su ih potaknuli u sudjelovanju i pomogli u organiziranju puta.

Zahvaljujemo profesoru Željku Mikuliću i studentu Toniu Roziću koji su dali ideje i prijedloge, a posebno zahvaljujemo našem dekanu prof.dr.sc. Ivanu Lovrić i sponzorima Mrvelji doo Posušje, Roco commrce doo Livno, Delux doo Grude, otok Pusina doo Grude, Tim z. Doo za proizvodnju usluge i trgovinu Široki Brijeg, Zadruga doo poslovna jedinica motel i restoran Malta Bišće polje Mostar, bez čije novčane pomoći ne bi mogli sudjelovati na ovom natjecanju. Te na kraju zahvaljujemo organizatorima i voditelju natjecanja " Ali je kaj trden most?!" koji su nas lijepo ugostili i strpljivo odgovarali na sve naše mailove i upite.

Tim GFMO:
Marija Zeljko, Bartolomea Maris Šačić, Antonija Ćorluka i Antun Juzbašić