Najpopularniji uređaj virtualne stvarnosti od danas možete naručiti

Oculus Rifta
Prema ranijim procjenama očekuje se cijena od oko 1.500 dolara (oko 2.700 KM), a u tu cijenu uključen je i računar. Za sam uređaj šuška se da košta oko 500 dolara (oko 900 KM), no Oculus je odlučio držati detalje o cijeni u tajnosti. Oculus Rift se koristi zajedno s kontrolerom Microsoftove igraće konzole Xbox One.

Proizvođači uređaja virtualne stvarnosti upozoravaju da djeci ne preporučju korištenje uređaja, a Oculus i Samsung preporučuju odraslima da uzimaju 10-minutne pauze nakon svakih pola sata korištenja. Također, u slučaju da se neko osjeti dezorijentirano nakon iskustva nije preporučljivo da sjeda za volan pa čak niti da vozi bicikl, prenosi 24sata.

Zbog izuzetne uvjerljivosti koju ovi uređaju pružaju stručnjaci ističu da boravak u virtualnoj stvarnosti može utjecati na ponašanja korisnika.

- Kada smo počeli s ovim projektom htjeli smo promijeniti iskustvo video igara. Gaming je ostao zatočen u 2D prikazu, vaš mozak je stalno svjestan da ste u svojoj dnevnoj sobi i da se igrate na ekranu. Niste uplašeni jer situaciju vidite na ekranu. Virtualna stvarnost nam omogućuje da bilo što isporučimo bilo gdje. Po prvi puta ćemo doista biti unutar same igre, to će sve promijeniti - izjavio je direktor Oculusa Brendan Iribe.