Na sajmu u Ženevi Ivan Milićević inovator iz Posušja dobio zlatnu medalju

inovator, nagrada, sajam
Na svečanosti proglašenja dobitnika priznanja, koja je održana u subotu navečer, zlatne medalje su dobili dr. Fikret Alić iz Tuzle, Ivan Milićević iz Posušja i dr. Zehrudin Osmanović iz Lukavca.

Alić je predstavio, po prvi put, nov sistem zagrijavanja, u kojem se izvor električne energije automatski podešava prema potrebama elektro-potrošača. Originalnost izuma najjasnije se može predstaviti primjerom električne ploče za kuhanje: zagrijava se samo ona površina ploče koja je prekrivena dnom posude, sa vodom, hranom ili nečim trećim što treba zagrijati. Na sličan način izvor se podešava prema zapremini i dužini zagrijavanja datog objekta.

Za izum koji omogućava da se opasni kemijski talog pretvori u korisni cement, Osmanović je dobio najviša priznanja na svim izložbama na kojima je inovacija predstavljena proteklih mjeseci: Istanbul, Krakov, Nürnberg, Pariz, Seul... Radi se o otpadu koji nastaje kao nusproizvod proizvodnje jestive soli i sode, a odlaže se na prostranim deponijama, zvanim "bijela mora", koja ugrožavaju zemlju, floru, faunu, čovjeka...

Najviša priznanja dobio je i Ivan Milićević za "trajnu osnovu za saće". Satna osnova, kako kažu pčelari, koja je praktično neuništiva, i može se obnoviti svakih 3-5 godina, jednostavnim pranjem u vreloj vodi. Izađuje se od biološki razgradivih sastojaka, čisti vosak, praškasto mljevena ljuska kukuruznog zrna, 99,9 posto čisti kalcijum karbonat.

Srebrne medalje dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (hermetična pepeljara), trojac Halilovića iz Kladnja - Ademir, Avdo i Emsad (držač medicinskih spremnika) i Mato Bilić iz Zenice (udice sa unutrašnjih bodljama).

Brončanu medalju je dobio Asim Kadrić, iza Sarajeva, za kišobran, koji se nosi slobodnih ruku.

Jean-Luc Vincent, predsjednik salona inovacija Ženeva, dodijelio je zlatni sat generalnom tajniku AIBIH Huseinu Hujiću, kao posebno priznanje za dugogodišnju suradnju, bespoštedan rad i doprinos razvoju i promociji inovatorstva.

grude-online.info