Može li Wi-fi u avionu omogućiti hakerima da preuzmu avion?

Zrakoplov
...u kokpitima nove generacije zrakoplova povezanih s internetom, upozorava se u izvješću američke vlade.

"Moderne komunikacijske tehnologije i povezanost preko IP adresa, sve se više koriste u sustavima zrakoplova što otvara mogućnosti nedozvoljenog pristupa pojedincima koji bi mogli sabotirati sustave upravljanja zrakoplovom", stoji u izvješću vrhovnog organa državne revizije SAD-a (GAO). Piše Telegram.hr.
Firewall koji štiti sustave upravljanja moguće je hakirati

GAO navodi kako su u prošlosti sustavi za upravljanje zrakoplovima bili autonomni, a sada bi napadači uz pomoć IP mreže mogli iz daljine pristupiti sustavima upravljanja.

Sustavi upravljanja su zaštićeni firewallom koji sprečava putnike, koji koriste sustave za zabavu, u neovlaštenom pristupu. Međutim, nekoliko stručnjaka je GAO-u reklo kako se firewallovi, pošto je riječ o softveru, mogu hakirati ili zaobići kao i svaki drugi softver.

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA), glavni autoritet za avijaciju u SAD-u, tek treba donijeti regulaciju koja će propisivati cerftifikate za cyber sigurnost u novim zrakoplovima. Dužnosnici FAA uvjeravaju GAO kako ubrzano rade na potrebnim certifikatima.
Dosad nije bilo uspješnih pokušaja hakiranja

Gerald Dillingham, jedan od autora izvješća GAO-a kaže da je riziku posebno izložena nova generacija zrakoplova poput Boeinga 787 i Airbusa A350. Dodaje kako dosad nije zabilježen nijedan uspješan pokušaj plasiranja virusa ili mallwarea u sustave.
"Ne postoje nikakvi dokazi da se tako nešto dogodilo i nadamo se da ćemo podizanjem budnosti smanjiti rizike", poručuje Dillingham.

Rušenje zrakoplova Germanwingsa prije mjesec dana, za koje je utvrđeno da je pilot zaključao kopilota izvan kabine, povelo je neke rasprave o budućoj mogućnosti uvođenja robota za upravljanje zrakoplovima kako bi se smanjila opasnost od ljudskog faktora.
Airbus i Boeing tvrde da su njihovi zrakoplovi sigurni

Iz Airbusa su na izvješće GOA-a odgovorili kako kontinuirano provjeravaju sustave svojih zrakoplova kako bi osigurali najviše standarde sigurnosti i zaštite. "O detaljima ne želimo javno razgovarati jer bi takva diskusija mogla biti kontraproduktivna sa sigurnosnog aspekta", poručio je AFP-u američki glasnogovornik Airbusa Clay McConnell.

Boeing je pak poručio da njihovi zrakoplovi imaju nekoliko sustava navigacije namijenjenih pilotima. "Nikakve promjene u planu leta koji je unesen sustav nisu moguće ako ih pilot ne odobri. Uz to, imamo nekoliko drugih sustava zaštite i procedura upravljanja koji osiguravaju sigurno upravljanje zrakoplovima", tvrde u Boeingu.