Mobiteli i tableti tek nakon treće godine

djeca i tehnologija
... interaktivne ekrane umjesto dadilje - daju djetetu tablet ili telefon s igricama i eto mira u kući...

Ali, francusko Udruženje za ambulantnu pedijatriju (AFPA) izrazilo je zabrinutost nakon istraživanja provedenog na 428 djece mlađe od tri godine, čiji su rezultati pokazali da ih čak 47 posto skoro redovno koristi interaktivne ekrane na tabletima ili pametnim telefonima.

S obzirom na brojku, specijalisti pedijatri podsjećaju na to da sasvim mala djeca moraju koristiti pet čula u interakciji s okolinom i okolišem.

Istraživanje je pokazalo da 47 posto djece mlađe od tri godine koristi interaktivne ekrane na tabletima ili pametnim telefonima u svojim domovima - njih 93 posto i u automobilima - 12 posto, od čega ih 30 posto to čini u prisutnosti jednog roditelja ili odrasle osobe.

Studija je pokazala i da se 48 posto djece nakon treće godine života služi interaktivnim ekranima svakodnevno pola sata, a u polovini slučajeva pri tome su bez nadzora odrasle osobe. Pedijatri preporučuju da se u toj životnoj dobi djeteta koriste za njih prikladni sadržaji na kraći vremenski period, da se pri tome isključi vrijeme obroka, da to ne bude prije spavanja i da svakako u igri sudjeluje i jedna odrasla osoba ili starije dijete.

Specijalisti upozoravaju i na programe, reklame i slične sadržaje koji su najmlađoj djeci dostupni putem ekrana, a na njih mogu negativno utjecati, jer im predstavljaju veliko emocionalno opterećenje. Istraživanje je pokazalo i da 61 posto djece mlađe od tri godine prati TV dnevnik, koji je za njihovu dob potpuno neprimjeren sadržaj.