Mladi grada Mostara razvili inovativna rješenja za hercegovačka poduzeća

intera mostar, intera park

...koja će se održati u četvrtak, 26. 01. 2016. godine s početkom u 13:00 h. Priča o CityOS programu, koji predstavlja prvi korak ka stvaranju Mostara kao pametnog grada, započela je u listopadu 2016. godine. Program je stavio naglasak na poljoprivredni sektor, odnosno rješavanje stvarnih problema s kojima se susreću hercegovačka poduzeća. Prva faza programa bila je CityOS konferencija nakon koje su uslijedile „Zero to Hero" radionice, a epilog svega bio je hackathon. Kroz 32 sata intenzivnog rada formirani timovi radili su na razvijanju konkretnog hardverskog ili softverskog rješenja za prethodno predstavljene probleme.
Tri mjeseca poslije, na završnoj konferenciji, mladi grada Mostara predstavit će dva funkcionalna rješenja na kojima su marljivo i predano radili u proteklom periodu. Jedan tim razvio je rješenje senzorike za mjerenje vlažnosti tla na tri nivoa za poduzeće Hepok d.d., a drugi modul praćenja učinkovitosti radnika korištenjem barkoda za poduzeće Hercegovinalijek d.o.o.

Čitav razvoj navedenih rješenja, kroz prethodna tri mjeseca, rađen je pod mentorstvom lokalnih i inozemnih trenera uz besplatno korištenje prostorija INTERA Tehnološkog Parka i uz svu opremu potrebnu za realizaciju projekata. Značaj ovog projekta prepoznala su i dva mostarska fakulteta - Fakultet informacijskih tehnologija i Agronomsko mediteranski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić.

Osim funkcionalnosti rješenja koja su razvijena, iznimno je važno naglasiti činjenicu da su mladi grada Mostara spremni pokretati svoj grad ka tehnološkom razvoju, ali i razvoju uopće. Znanje, vještine, volja i marljivost, koje oni posjeduju, dovoljan su razlog za optimizam koji može biti presudan pokretač napretka grada. Potreban je samo mali poticaj kao što je bio CityOS program.

INTERA TP ovaj je program organizirala u suradnji sa CityOS Foundation-om uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Grada Mostara.

Svi zainteresirani se mogu prijaviti na

linku.