Mislili ste da ste obrisali one razgovore na WhatsAppu?

WhatsApp, novosti, razgovori, WhatsApp, brisanje, WhatsApp, viber, viber, Viber Out, WhatsApp, WhatsApp, WhatsApp, WhatsApp, WhatsApp, WhatsApp, WhatsApp, WhatsApp

Koristite li iOS uređaj, dijelovi WhatsApp razgovora koje ste smatrali obrisanima mogli bi još uvijek biti prisutni na vašem uređaju, tvrdi istraživač sigurnosti, a prenosi Wired.

Jonathan Zdiziarski, specijalist za Appleov operativni sustav, rekao je da svi razgovori ostavljaju 'forenzički trag' na uređaju čak i ako ih se 'obrisalo, očistilo ili arhiviralo'.

Premda su podaci označeni kao da su obrisani, Zdziarski je otkrio da ih se može povratiti koristeći tzv. forenzičke alate jer se nije ponovno pisalo po tim podacima, odnosno sektorima u memoriji. 'Transkripti tih obrisanih razgovora mogu uključivati i obrisane poruke', rekao je Zdziarski.

'Prisutnost obrisanih podataka na sigurnom uređaju inače nije velik problem, no kada ti podaci putuju izvan uređaja toliko slobodno kao što je to slučaj s WhatsAppovom bazom podataka, tada to može biti ozbiljna sigurnosna prijetnja', objasnio je Zdziarski.

Kako je prvi pisao The Verge, ovo otkriće tiče se podataka koji su primljeni na telefon. WhatsAppova baza podataka kopira se s iPhonea kada se pohranjuje putem iCloud servisa, a enkripcija u iCloudu nije tako jaka kao ona koju koristi WhatsApp. Informacijama međutim ne može pristupiti niti WhatsApp niti nijedna treća strana.

Zdziarski objašnjava da se ta baza pohranjuje lokalno na nečijem uređaju te je jedini način da se u potpunosti obriše uklanjanje aplikacije. Međutim, kako kaže Zdziarski, u slučaju sudskog naloga upućenog Appleu postoji mogućnost da bi se do tih obrisanih razgovora moglo doći.

Izvor: jutarnji.hr