Međunarodni istraživački dan za učenike

cern mostar, učenici
Međunarodni istraživački dan učenika jedinstvena je prilika da srednjoškolci budu znanstvenici za jedan dan. Učenici u dobi od 16 do 19 godina u zemljama širom svijeta pozvani su da jedan dan provedu na obližnjem sveučilištu ili istraživačkom centru kako bi sudjelovali u autentičnom istraživačkom procesu. Aktivni znanstvenici održavaju predavanja kako bi učenicima približili teme i metode fundamentalnih istraživanja iz područja fizike elementarnih čestica. Tako pripremljeni, učenici sami provode mjerenja na stvarnim podatcima prikupljenima u eksperimentima (ALICE, ATLAS, CMS, LHCb) na najvećem akceleratoru na svijetu „Large Hadron Collider" (LHC) na CERN-u (Europski laboratorij za fiziku elementarnih čestica). Na kraju dana do pet učeničkih skupina iz različitih gradova diljem svijeta pridruže se videokonferenciji s CERN-om kako bi raspravili svoje rezultate i kombinaciju zajedničkih rezultata. U autentičnoj atmosferi učenici stječu predodžbu o međunarodnoj organizaciji modernih istraživanja, a istodobno i uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara izravno uključenih u istraživanja.
Svojim jedinstvenim pristupom međunarodni učenički dan ostvaruje različite ciljeve:
• povezati škole i istraživačke institucije
• premostiti jaz između znanstvenog obrazovanja u školi i suvremenih
znanstvenih istraživanja
• potaknuti zanimanje za znanost
• poboljšati razumijevanje znanstvenog rada i znanstvenih istraživanja
• pokazati proces znanstvenoga istraživanja
• pružiti atraktivnu priliku učenicima da iz prve ruke steknu predodžbu o suvremenim istraživanjima u fizici.

Ove godine u razdoblju od veljače do travnja 2019. godine oko 15.000 učenika diljem svijeta posjetit će 215 obližnjih sveučilišta i sudjelovati u istraživačkome danu iz područja fizike elementarnih čestica.

Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru i preko videokonferencije zajedno ih interpretirati s znanstvenicima na CERN-u. Zanimljivo je da učenici u podatcima koje analiziraju mogu ponovno otkriti Higgsov bozon.

Međunarodni istraživački dan učenika (13. ožujka 2019.) već se drugi put održava i u Mostaru zahvaljujući suradnji znanstvenika sa FESB-a Sveučilišta u Splitu, FPMOZ-a i Fakulteta strojarstva,
računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru. Toga će dana učenici Gimnazije fra Grge Martića zajedno sa svojim profesoricama Silvijom Ćorić, Antonijom Topić i Matejom Doko jedan dan biti gosti FPMOZ-a i družiti se sa studentima i znanstvenicima dvaju sveučilišta koji će im pokušati približiti suvremenu znanstvenu metodologiju i tehniku koja omogućava povezanost cijeloga znanstvenoga univerzuma. Mostarski će gimnazijalci istodobno biti povezani s učenicima iz Peruge, Pavie, Madrida i Cipra s kojima će analizirati podatke, a rezultate analize zajednički će preko web konferencije moći prodiskutirati sa znanstvenicima na CERN-u.

Glavi koordinator International Masterclasses je dr. Uta Bellow, Technical University Dresden, u uskoj suradnji s programom QuarkNet i International Particle Outrach Group (IPPOG). IPPOG je neovisni odbor predstavnika država uključenih u istraživanja na CERN-u. Zadaća IPPOG odbora je učiniti fiziku elementarnih čestica dostupniju široj javnosti.
Koordinatori ovog hvalevrijednog projekta približavanja znanosti mladima su prof, dr. Slavica Brkić i asistentica Antonija Bošnjak s mostarskoga Sveučilišta te prof. dr. Nikola Godinović i prof. dr. Ivica Puljak sa splitskoga. U utorak 12. ožujka u 19 sati na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti za javnost će biti održana i dva znanstveno-popularna predavanja:
prof. dr. sc. Nikola Godinović - „Fizika i umjetnost"
prof. dr. sc. Ivica Puljak - „Budućnost svemira i ljudskog roda"