Mate Rimac: Hercegovački inovator koji iz dana u dan oduševljava

Mate Rimac, inovator, Mate Rimac, Mate Rimac, Rimac automobil,  Tihomir Orešković, Rimac automobil,  tvrtka Rimac , Concept One, Concept One, Rimac automobil,  tvrtka Rimac , Mate Rimac
Ovaj mladi inovator, koji je postao poznat i tražen izvan naših granica, iz dana u dan oduševljava svojim kreativnim radovima. Jedan od najnovijih svakako je najsnažniji električni automobil na svijetu, a kroz ovaj razgovor, sam Mate će nas više provesti kroz vlastiti svijet inovacija.

Kada ste se počeli baviti inovatorskim poslom i koji su bili vaši prvi uradci?

Za maturalni rad u srednjoj školi trebalo je nešto izraditi, a obično drugi učenici rade pojačala ili nešto jednostavno. Tada sam odlučio jednu svoju ideju pretočiti u stvarnost, bila je to rukavica koja zamjenjuje tipkovnicu i miša. Profesoru se to jako svidjelo, pa me je poslao na natjecanje. Prvo sam osvojio prvo mjesto na općinskoj razini, zatim županijskoj, pa državnoj i onda je krenulo na svjetskoj razini. Išao sam po svijetu po sajmovima inovacija i osvajao prve nagrade. U međuvremenu sam napravio i svoj drugi patent, bio je to pomični retrovizor koji pomaže u otklanjanju mrtvog kuta. Za to su se zainteresirale velike autoindustrije. Zbog ugovora o tajnosti ne smijem reći o kome se točno radi, ali dio prava za taj patent sam prodao.

Osim tehnike, od malena sam veliki zaljubljenik u automobile. Tako sam kupio BMW e30, bio je na benzin i s njime sam vozio utrke. Na jednoj od utrka benzinski motor se zapalio. Došao sam doma i gledao što ću sad, popraviti auto ili možda napraviti auto na struju što je već dugo bila ideja koju sam htio realizirati. I tako je nekako krenulo. Prvu konverziju BMW-a sam napravio u garaži s kupljenim komponentama. Ali onda sam shvatio da bi se to moglo napraviti puno bolje. Skupio sam par prijatelja i krenuli smo raditi na tome da razvijamo vlastite dijelove. Tako je BMW prošao kroz 5 faza potpune promijene. Sada BMW, više nije BMW nego je homologiran i registriran kao Rimac e-M3. S obzirom da je od starog BMW-a ostala samo školjka, Rimac e-M3 je sada prvi automobil kojem u prometnoj knjižici kao zemlja porijekla piše Hrvatska. Dok sam tako razvijao e-M3 i shvatio da od starog BMW-a nije ostalo ništa odlučio sam da krećem raditi auto od nule. Tako je polako krenulo stvaranje Concept_One-a.

Što vas motivira i gdje nalazite inspiraciju za nove izume?

Motivira me želja da budem najbolji na svijetu u tome što radim, biti najbolji je uvijek krajnji cilj. A inspiracija nikad nije bila problem. Uvijek mi se čini kako imam previše ideja, a premalo vremena.

Napravili ste najsnažniji električni automobil na svijetu, koliko ste dugo radili na ovom projektu?

Počeo sam prije otprilike 5 godina samostalno raditi u garaži na e-M3. Bio je prilično naporan i dug put do ostvarenja ciljeva, ali na kraju se isplatilo.

Za nas laike, pojasnite nam koje su posebne karakteristike ovog automobila?

Jako je teško ukratko objasniti po čemu je ovaj automobil poseban.

Concept_One je prvi supersportski električni automobil na svijetu koji ima 1088 konjskih snaga i maksimalnu brzinu od 305 km/h. Ubrzava od 0 -100 za 2.8 sekundi. Takve performanse trenutno nema ni jedan električni automobil na tržištu. Moj cilj je bio napraviti najbolji super sportski automobil na svijetu i smatram kako je upravo elektropogon pravi za to. Concept_One ima 4 motora, svaki motor zasebno pokreće jedan kotač i na taj način dobivate nevjerojatne mogućnosti upravljanja vozilom. Kako je riječ o vrlo luksuznom automobilu, svaki se posebno izrađuje po željama kupca, a serija je limitirana na svega 88 automobila.

Obzirom da je riječ o automobilu kojeg si cjenovno malo tko može priuštiti, recite nam imate li već neke konkretne narudžbe?

U javnosti ne iznosimo puno informacija o našim kupcima, ali mogu reći da narudžbi ima i zadovoljni smo. Do kraja ove godine ćemo isporučiti prvi automobil kupcu.

Koliko vam vremena treba da izradite jedan ovakav automobil?

S obzirom da trenutno nije krenula puna proizvodnja i još uvijek smo u fazi razvoja i rasta, za proizvodnju jednog automobila potrebno je otprilike 3 mjeseca.

Najavili ste u doglednoj budućnosti obaranje nekoliko svjetskih rekorda, recite nam o čemu je riječ?

Trenutno držimo pet svjetskih FIA i Guiness rekorda za ubrzanje za električna vozila. O obaranju novih rekorda mediji će biti obaviješteni na vrijeme.

Koji su vaši novi inovativni izazovi?

Napraviti automobil iz nule u zemlji gdje nema autoindustrije je tako veliki inovativni izazov da svakog dana moram biti kreativan kako bi doskočio svim problemima na koje nailazim. Kroz ovaj posao stalno nastaju nove inovacije i patenti. To možda nije nešto veliko i primjetno kao automobil, ali to je razvoj tehnologije i novi patenti koji na poslovnom planu znače puno.

Izvor: hum.ba