Loše ste raspoloženi? Evo tko je kriv!

Mark Zuckerberg, Facebook, deset godina postojanja, najmlađi milijarder, Forbesova lista, Facebook socijalna mreža, krivnja, Facebook socijalna mreža, Mark Zuckerberg, Facebook socijalna mreža, poruke, Facebook, Zuckerbergova kompanija, Mark Zuckerberg, Facebook fenomen

U brojnim do sada provedenim istraživanjima, znanstvenici su 'okrivili' Facebook za svakakve probleme - za gubitak prijatelja i samopoštovanja, depresiju i ljubomoru prema drugim korisnicima ove mreže, a posljednje istraživanje pokazalo je kako Zuckerbergova mreža utječe i na promjene raspoloženja svojih korisnika.

Evo zašto se prekidaju prijateljstva na Facebooku!

Tako su znanstvenici sa sveučilišta u San Diegu, nakon što su analizirali više od milijardu statusa više od milijun korisnika najpopularnije društvene mreže na svijetu, otkrili da npr. objava negativnih statusa izaziva domino efekt među drugim korisnicima koji, pod utjecajem tih objava, također pišu negativne statuse.

Novinari The Guardiana zato upozoravaju sve korisnike Fejsa da, prije nego sljedeći put napišu neku negativnu objavu, razmisle o svojim prijateljima na koje mogu prenijeti to negativno raspoloženje. No, ovo je istraživanje pokazalo da se na sličan način prenose i pozitivne emocije tako da će vaše pozitivne objave na Facebooku prenijeti dobre i pozitivne emocije vašim prijateljima na društvenoj mreži koji će također pisati takve statuse.

James Fowler, profesor sa sveučilišta u San Diegu koji je radio na ovom istraživanju komentirao je kako je sada dokazano da se emocije među ljudima prenose i kada ljudi nisu u direktnom kontaktu, već i kada komuniciraju putem interneta. Za provođenje istraživanja znanstvenici su koristili računalni program koji je analizirao sadržaj anonimnih objava na engleskom jeziku od siječnja 2009. do ožujka 2012. godine te su povezanost emocija povezivali s objavama statusa o kiši (koja, očigledno, utječe na veliko povećanje objava negativnih statusa).

Nova istraživanja o Facebooku pokazala su ovo!

Znanstvenici su tako provjeravali objave korisnika čiji su prijatelji živjeli u drugim gradovima u određenom vremenskom periodu u kojem je u tim gradovima padala kiša (dakle, kiša nije padala u gradovima u kojima su živjeli ti korisnici pa nije mogla izazvati negativno raspoloženje) te se pokazalo da je svaka negativna objava uzrokovala dodatnih 1,29 negativnih objava na Facebooku u odnosu na prosjek. Što se pozitivnih objava tiče, one još više utječu na korisnike te svaka takva objava uzrokuje dodatnih 1,75 novih pozitivnih statusa u odnosu na prosjek.