Koji televizor odabrati - plazma ili LCD?

lcd tv, plazma, lcd tv, tv
LCD i plazma se ubrajaju u HD (high definition) tehnologiju. To znači prikazivanje većeg broja detalja, vjernije prikazane boje, kristalno jasna slika te odličan zvuk.

Kada govorimo o usporedbi dvaju televizora, moramo znati da su to dvije različite tehnologije koje imaju slične značajke. LCD televizori prikazuju sliku filtriranjem bijele pozadinske svjetlosti koju emitiraju fluorescentne žarulje ili LED diode. Plazma ima zasebne ćelije punjene plinom (plazmom) koji pod raznim naponom opet daje raznolike boje te nema početnog pozadinskog osvjetljenja cijelog zaslona. Kada se bira ovakav televizor, ključni element za odluku treba biti dubina i kvaliteta boje koju on prikazuje.

Koja je razlika?

Zlatko Pulfer iz tvrtke Mikronis kaže kako: 'zbog razlike u tim tehnologijama, plazma nudi bolji prikaz boja te crne boje, koja je bitna zbog kontrasta. Ukoliko se radi o novijoj LED tehnologiji, tu je kontrast nešto bolji od LCD-a. Plazma ima veći vidljivi kut dok kod LCD-a prikaz slike može biti nešto lošiji ukoliko se gleda sa strane. Ova razlika se ne primijeti toliko u osvijetljenim prostorima. LCD ima i veću izvornu rezoluciju zbog većeg broja pixela što dolazi do izražaja prilikom spajanja na računalo i igranja na konzolama. Zbog nešto veće refleksije svjetla, prednosti plazme najviše dolaze do izražaja u tamnijim prostorima i prilikom gledanja filmova'.

'Od ostalih mogućnosti, važno je znati broj i vrstu priključaka koji se nalaze na uređaju te u novije vrijeme i dodatne softverske mogućnosti koje daju nove dimenzije korištenja TV-a,a što je zastupljeno kod obje tehnologije'.

Također, što se tiče brzine pokreta, LCD ekrani imaju problema u prikazivanju čistog pokreta. Kada je riječ o plazmi i najbrži pokret će se prikazati jasno jer je zamišljena tako da naglasak bude na dinamičnim pokretnim slikama.

Kada je riječ o manama plazme, treba spomenuti screenburn efekt. što kod LCD-a nije slučaj. 'To je efekt upečene slike prilikom prikaza iste slike u dužem vremenskom periodu (npr. logo TV kuće), dok kod LCD-a može doći do zaglavljenih i mrtvih pixela'.

Što je s cijenom i potrošnjom energije?

Što se tiče potrošnje električne energije, vlada mišljenje kako plazma koristi više energije od LCD televizora. No, to je zabluda. 'Razvojem tehnologije situacija je dosta izjednačena, iako je plazma za nijansu bolja u tom dijelu. Trajnost je isto stavka, no obje tehnologije pružaju trajnost u rangu gledanja 0 do 24 sata u razdoblju od minimalno 10 godina, što bi u 'normalnim' uvjetima gledanja bilo i više nego dovoljno za životni ciklus televizora. Pogotovo zbog zamjene televizora u prosjeku dosta prije 'isteka trajanja''.

Cijena je stavka koja je kupcima najvažnija i ono što vam ograničava izbor. Naravno, cijena ovisi i o veličinama ekrana. Obje tehnologije se mogu naći u veličinama od 32" inča na dalje, dok je LCD prisutan i do 32". 'Cijene LCD-a i plazme u rangu 32" do 42" inča su podjednake iako bi se mogla naći nešto jeftinija plazma'.

Prije nego što se odlučite kupiti televizor odredite iznos koji želite potrošiti i raspitajte se što je najbolje za vaše potrebe. Uzmite u obzir sve navedeno i s prodavačima dobro proučite što najbolje možete dobiti za izdvojeni iznos.

izvor: pametnakuna.hr