Kliknuo na lažnu stranicu PayPala, pa u sekundi ostao bez nekoliko tisuća kuna

internet, google, lozinke, internet, password, internet, prevara, paypal, internet, budućnost, internet, internet, internet, internetska trgovina

Prema za sada dostupnim informacijama, 57-godišnjak je još 10. kolovoza oko 15 sati sa svog prijenosnog računala odgovarajući na nepoznatu e-poruku (tzv. „phishing mail"), unio podatke za pristup „PayPalu", sustavu namijenjenom za plaćanja putem Interneta. Upisao je i podatke sa svoje kreditne kartice. Prenosi Net.hr.

Novac podignut u sekundi

Nakon što je to učinio dobio je SMS svoje banke, s izvješćem da mu je s računa podignuto nekoliko stotina američkih i australskih dolara. Kako te transakcije nije odobrio, shvatio je da je osobne podatke upisao u poruku koja je bila samo nalik na sučelje „PayPala", a u stvari se radilo o lažnoj internetskoj stranici. Ti njegovi podaci su iskorišteni za sporne transakcije.

Šteta što ju je pretrpio procijenjena je na nekoliko tisuća kuna, a policija je protiv, za sada nepoznatog počinitelja, već podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu.

Policija upozorava na prijetnje s interneta

- Prijevare možete prepoznati ako vam se obećaje brza zarada novca bez posla, ako dobijete molbe za malim donacijama ili vas se na neki drugi načini traži novčana pomoć, ukoliko vas se traže osjetljive osobne informacije kao što su preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica, ako vam se sugerira da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis, ukoliko poruke nisu personalizirane. Mnoge ovakve elektronske poruke napisane su velikim slovima.

Naučite što prije prepoznati lažni e-mail i prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih. U svakom slučaju, budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju, savjetuje se građanima.