Kako ćemo guglati za deset godina?

google, google, google, pretraga, ime, google, greške, internet, google, pretraživanje, budućnost, google, studenti, google, golotinja, google, twiter, kupovina, internet, google, ljudi, google, prisluškivanje, špijunaža, google tražilica, google, pretraživanje, pretraga, google, vlasnik, osjećaji, google, google, htc, htc 10, HTC One M9, google, tražilica, google tražilica, google, aplikacije, zlonamjerne aplikacije
Za pretpostaviti je da neće biti nalik današnjoj i da će opsluživati raznovrsne svakodnevne potrebe, ne nužno vezane uz osobno računalo.

Evolucija Googleovog algoritma za pretraživanje ujedno otkriva i štošta o viziji budućnosti razvoja Googleove tražilice. Pogledajmo kako su izgledale veće nadogradnje.

Brandy (2004) - latentno semantičko indeksiranje (Latent Semantic Indexing, LSI), koristi matematiku za prepoznavanje odnosa između koncepta unutar teksta.

Personalized Search (2005) - povijest pretraživanja ima utjecaja na aktualne rezultate pretraživanja.

Google Local (2005) - podaci o lokalnim tvrtkama integrirani su u Google Karte.

Universal Search (2007) - vijesti, video i lokalni rezultati integrirani su u obične rezultate pretrage.

Real-Time Search (2009) - integriran je i društveni sadržaj, poput onog s Twittera.

Caffeine (2010) - poboljšano je indeksiranje web odredišta, što je pomoglo osvježavanju rezultata pretrage.

User Search (2012) - Google+ i autorstvo integrirani su u rezultate pretrage.

Venice (2012) - bolji rezultati za šire upite.

Knowledge Graph (2012) - informacije i slike relevantni za pretragu pojavljuju se uz redovne rezultate.

Sve su to bili koraci k razvoju algoritma koji će stvoriti novu generaciju informacija na sasvim novi način, bilo integracijom informacija o korisniku koji pretražuje ili nastojanjem da se predvidi što korisnik doista želi naći.
Prediktivni rezultati pretrage

Znanost koja stoji iza algoritama za pretraživanje moguće je primijeniti i u druge svrhe. Kad kombinirate mnoštvo mobilnih uređaja i pokret Internet stvari, korištenje algoritma za pretraživanje kako bi sve što treba dobilo prave podatke postaje još važnijim. Google je vjerojatno najbolje pozicioniran da to izvede, naročito ima li se u vidu rasprostranjenost Androida.

Prošla nastojanja povezivanja podataka o korisniku i njegovom ponašanju u rezultate pretrage upućuju na budućnost u kojoj će umjetna inteligencija biti korištena za bolja predviđanja što korisnik želi znati čak i prije no što postavi pitanje. Google Now je dobar primjer rane generacije tog pristupa, a Glass jasno pokazuje drukčiji način isporuke takvih rezultata pretrage. Sve se više toga kreće prema proširenoj stvarnosti (augmented reality), a Google se sprema to iskoristiti, čini se.

U bližoj budućnosti Google će znati vašu lokaciju, povijest pretraživanja, kupovine i putovanja, pa će moći procijeniti što je to što želite znati i dati vam informaciju i prije no ju zatražite. Vjerojatno na zaslonu naočala, ručnom satu, možda čak i elektroničkim lećama.

Personalizirane informacije

U budućnosti, Google će nastojati dati nam visokopersonalizirane podatke, temeljene na lokaciji i trenutnim aktivnostima. Sad dovršava upite prijedlozima. Za deset godina mogao bi obaviti pretragu i prije no što otipkamo i jedno slovo.

Kako? Opet, pomoću predviđanja temeljenog na podacima o vama i vašem ponašanju. Nije teško zamisliti situaciju u kojoj se vozite s obitelji autocestom, a Google vam prikaže obližnje restorane baš kad postanete malo gladni.

Iako bi bilo zgodno imati pri ruci takvog pomoćnika, pomalo je jezivo što je tako sveznajuć. Padnu li te informacije u krive ruke, stvari bi mogle završiti loše. No, to bi mogla biti cijena napretka.

Tu čuda ne staju. Rezultati pretraživanja mogli bi biti upotrijebljeni na puno novih načina.

Primjerice, uređaji s govorom koji koriste Google Translate mogli bi vam omogućiti komunikaciju s bilo kime, bez obzira na jezik. Nosivi uređaji koji prate vaše zdravstveno stanje i koriste tražilicu mogli bi vas savjetovati oko načina prehrane i vježbanja. Mobilni GPS uređaji za vaš samovozni auto mogli bi tražilicu koristiti kako bi pronašli najkraći put do vašeg odredišta.

Tportal