Kada je nastalo prvo elektroničko računalo?

 Kada je nastalo prvo elektroničko računalo?
Prvo elektroničko računalo nazvano je ENIAC (akronim za Electronic Numerical Integrator and Computer). Izrađeno je u Philadelphiji na "University of Pennsylvania u SAD-u.

Izgradila ga je 1945. godine istraživačka skupina koju su vodili J. P. Eckert i John William Mauchly, dok je matematičke zamisli dao J. von Neumann. Široj je javnosti bio predstavljen 14. veljače 1946. godine i radio je sve do 2. studenog 1955. godine. kada je bio demontiran. Bio je unikatan proizvod i nikada nije pušten u serijsku proizvodnju.

Prvo elektroničko računalo imalo je zadaću izračunavanje balističkih tablica za američku vojsku, a rabio se za znanstvene proračune do ranih 1950-ih godina. Zauzimao je prostor od oko 140 m², imao je masu oko 30 tona, a sastojao se od približno 18 000 elektronskih cijevi i 1500 releja.

Programiralo se vanjskim slogovima utikača i preklopnika, a ulazno-izlazna jedinica sastojala se od prilagođenih IBM-ovih čitača i bušača kartica. Kapacitet radne memorije bio je 1 kB, uz brzinu računanja oko 5000 zbrajanja u sekundi. Usprkos mnogobrojnim nedostatcima, prvo elektroničko računalo je razdjelnica između pokusnih i uporabnih elektroničkih računala i označio je početak razdoblja digitalnih računala.

zivotistil.rtl.hr