Ideja koju su smatrali ludom: Kako je Rus profitirao na Facebooku

Facebook
Tvrtka je bila malo poznata izvan svoje matične teritorije. Za neke, njihova strategija je izgledala potpuno sumanuto.

Čitav posao kontrolirao je Jurij Milner, bivši student fizike iz Moskve. Nakon uloga od 200, tvrtka je uložila još 100 milijuna dolara u popularnu društvenu mrežu.

I tek kada je saopćeno da će kompanija Marka Zuckerberga izaći na burzu, Milnerova strategija je dobila smisao - on planira prodati trećinu svog udjela za čak milijardu i pol dolara.

Prema predviđanjima inicijalne javne ponude Facebooka, ruska kompanija predvođena tajkunom Jurijem Milnerom prodaće 26 milijuna dionica vrijednih oko milijardu dolara, dok će tvrtka Mail.ru, koja je povezana sa DST, prodati 11 milijuna dionica, vrijednih oko 400 milijuna dolara, prenosi B92.

Ova prodaja će bitno uvećati Milnerovo bogatstvo, ali i bogatstvo njegovog glavnog zaštitinika, uzbečkog oligarha i industrijskog magnata Alisar Usmanova, čiju imovinu je Forbes procijenio na 18 milijardi dolara.

U osnovi, Milnerova taktika se svodi na niz jednostavnih koraka: najprije treba pronaći tvrtku koja je lider u svojoj kategoriji, potom uložiti ozbiljan novac čime se nadjačava konkurencija i učvršćuje pozicija na tržištu, i na kraju - usmjeravati kompanije ka otvaranju Inicijalne javne ponude i izlasku na burzu.

Vrijednost Facebooka je 2009. godine, kada je Milner uložio 300 milijuna dolara, bila za pet milijardi dolara manja nego kada je Microsoft platio 240 milijuna dolara za 1,6 posto udjela krajem 2007. godine.

-Ulaganje Microsofta vremenski se podudarilo s apsolutnim vrhuncem tog tržišta. Kada se usporede gospodarske prilike u razdoblju u kojem je sklopljen sporazum s Microsoftom, vrlo smo zadovoljni postignutim napretkom-rekao je tada Mark Zuckerberg.

Stručnjaci za investicije kažu da je Milnerov pristup nova pojava na tržištu i da je suština u ulaganju ogromne svote novca u internet kompanije u trenutku kada su svi ostali investitori ustuknuli.