Hubble: 5 stvari koje morate znati o svemirskom teleskopu koji odbija otići u mirovinu

Hubble
1. Svemirski teleskop Hubble dobio je ime po američkom astronomu Edwinu Powellu Hubbleu. On je bio jedan od vodećih astronoma modernog doba, a postavio je temelje fizikalne kozmologije.

2. Hubble je smješten na oko 570 kilometara visine, a Zemlju obilazi pod nagibom od 28,5 stupnjeva. Kreće se brzinom od 28.000 kilometara na sat, odnosno cijeli krug oko Zemlje napravi za 96 minuta. Pretpostavlja se da je sveukupno prešao udaljenost od otprilike 6,5 milijardi kilometara.

3. Dugačak je 13,2 metara, a težak 11 tona. Lansiran je 1990. godine kao rezultat suradnje između NASA-e i Europske svemirske agencije uz pomoć space shuttlea Discovery. Energiju za rad dobiva iz solarnih poloča postavljenih na njegovoj površini.

4. Trebao je biti "umirovljen" 2014. godine, ali je i dalje u funkciji. Za njegovu dugovječnost zahvalan je i dizajn samog teleskopa sastavljen od brojnih modula koje je moguće popraviti i zamijeniti iz svemira. Prvi put je servisiran neposredno nakon lansiranja, kad je otkriveno da je došlo do oštećenja zrcala, zbog čega je slao mutne fotografije.

5. Teleskop Hubble najbolji je Zemljin "fotoaparat", odnosno sadrži četiri instrumenta koji su sposobni snimati prizore dalekih svemirskih objekata u visokoj revoluciji - sve od infracrvenog do ultraljubičastog dijela spektra. Svaki mjesec proizvodi više od 800 gigabajta podataka.