Hrvat prodao domenu za 11 milijuna dolara!!!

domena, prodaja
Transakcija je završena danas (petak) i novac je uplaćen na bankovni račun koji se vodi u PBZ-u. Zanimljivo je da je uplata od strane Verizona izvršena u prošli petak petak (24.03.) i stigla je u PBZ još u utorak (28.03.), ali je proknjižena tek jučer (u petak) jer su u banci smatrali da se radi o sumnjivoj transakciji. Sada već bivši vlasnik domene morao je ugovorom o prodaji domene opravdati iznos koji mu je uplaćen i sada je i službeno dolarski multi-milijunaš!

Detalji transakcije

Nažalost prodaja je odrađena uz NDA (Non Disclosure Agreement) tako da objava imena domene nije dozvoljena, ali detaljno sam upoznat sa ovom transakcijom budući da sam od početka pregovora bio u kontaktu sa prodavateljem pa ću napisati o ovoj prodaji sve što smijem.

Pregovori su započeli krajem veljače. Gospodin Dražen dobio je na e-mail adresu (koja je bila javno vidljiva u whoisu domene) upit da li je domena na prodaju. Taj upit je stigao sa @yahoo.com e-mail adrese. Srećom nije odmah vidio tu poruku. Kako sam kaže, da je odmah vidio poruku odgovorio bi da je domena na prodaju i da traži za nju $1,000. Srećom on se prijavio na svoj e-mail tek 5 dana nakon prve poruke koju je dobio u vezi te domene, i u međuvremenu je stigla još jedna u kojoj je stajala konkretna ponuda, $10,000. Shvatio je da je kupac vrlo ozbiljan i pokušao je saznati koliko zaista vrijedi njegova domena i da li treba bez razmišljanja prihvatiti ponudu od $10,000, ili možda može dobiti čak i više. Pronašao je moju web stranicu (www.HonorarniPosao.net), odnosno naišao je na ovaj moj blog post, i kontaktirao me. Opisao mi je situaciju i pitao da li treba prihvatiti $10,000. Rekao mi je da bi on bio zadovoljan i sa $1,000, i da se boji da ako odbije $10,000 ne ostane bez ičega, ali da bi ipak volio znati da li ima smisla tražiti više. Zamolio sam ga da mi proslijedi te dvije e-mail poruke koje je primio. U potpisu tih poruka je bilo samo žensko ime, a email adresa je u formatu prvo slovo imena, prezime i onda @yahoo.com. Nema nikakve službene oznake Verizona. Ja sam mu savjetovao da ništa ne odgovara sve dok ne istražim o čemu bi se moglo raditi.

Domena je zapravo vrlo obična i mnogi je ne bi platili niti $1,000. Sastoji se od jedne poznate riječi na engleskom i kratkog sufixa koji nema konkretno značenje. Sve to zajedno čini domenu naizgled beznačajnom. Radi toga mi je bilo čudno da mu je ponuđeno $10,000 i bio sam siguran da mora postojati opravdan razlog. Ono što sam saznao guglajući jest da je osoba koja je poslala ponudu zaposlena u Verizon kompaniji na mjestu suradnika u marketingu. Počeo sam slagati kockice :-) Yahoo je u vlasništvu Verizona pa ne čudi što njihova zaposlenica koristi @yahoo.com e-mail adresu. Budući da se nije javila sa svoje službene e-mail adrese zaključio sam da ne želi da se zna da bi Verizon mogao biti kupac. Pametno, ali ipak, napravila je veliku grešku što je koristila svoje pravo ime prilikom kontakta.

Ključan podatak

Krenuo sam istraživati što bi moglo biti značenje termina u domeni i našao sam nešto jako zanimljivo! Radi se o inovativnom mrežnom rješenju koje bi vrlo lako moglo postati novi standard! Ne mogu puno pisati o tome, ali ću samo reći da se radi o jednom obliku internet protokola. Nastavio sam istraživati i saznao sam da su XO Communications, koji su također u vlasništvu Verizona, sredinom prošle godine investirali u jedan startup $20 milijuna dolara, da bi ga početkom ove godine kupili za nepoznat iznos. Ključno je što se taj startup bavi upravo razvojem te tehnologije koju sam spomenuo i vrlo je vjerojatno da će ime ove domene uskoro biti opće prihvaćen naziv za taj internet protokol. To je bilo to! Saznao sam sve što mi je trebalo! Ime domene (koja je u .com ekstenziji, dakle najboljoj mogućoj) je potencijalni službeni naziv internet protokola koji bi vrlo vjerojatno mogao postati novi standard za nekoliko godina. Xo Communications su kupili startup koji se bavi razvojem te nove tehnologije/protokola, a oni su u vlasništvu Verizona. Na sve to, osoba koja je kontaktirala Dražena radi u Verizonu i nudi relativno velik novac za naizgled beznačajnu domenu. To znači da vrlo vjerojatno želi kupiti domenu za Verizon i da će oni platiti, a ne ona privatno. Sherlock Holmes u aukciji :-)

Javio sam Draženu da sada može odgovoriti, ali neka napiše da se zahvaljuje na ponudi, ali da ima velike planove vezane uz tu domenu i da nije na prodaju. Sudjelovao sam u jako puno domenskih transakcija kao prodavatelj i kao kupac i iz iskustva sam znao da će nakon takvog odgovora ona povisiti svoju ponudu. Tako je i bilo! Podigla je ponudu na $50,000 i napisala da je to njena zadnja ponuda. Kada mi je Dražen to javio bio je presretan i pitao me koji način plaćanja da traži. Tad smo se po prvi puta čuli i telefonski. Bili smo na telefonu cca sat vremena prije nego što sam ga uspio odgovoriti od prihvaćanja ponude. Dogovorili smo se da ću napisati odgovor koji treba poslati na tu ponudu i poslati mu na e-mail, pa da ga napravi copy/paste i da im tako odgovori. Srećom, poslušao me. Ukratko, u tom odgovoru je pisalo da se zahvaljuje na ponudi, ali da je ne može prihvatiti jer je u fazi osnivanja firme i da ima svoj tim koji trenutno radi na jednom velikom projektu koji će koristiti tu domenu kada bude pokrenut, te da je i pokrenuo razgovore o suradnji sa T-mobile kompanijom. Namjerno sam to sugerirao jer sam znao zašto žele tu domenu i da se uplaše konkurencije jer sigurno znaju koliko je moćan T-mobile. Na to nije dobio nikakav odgovor. Čak je bilo i malo neugodno i skoro smo se posvađali jer je bio ljut na mene što sam ga nagovorio da odbije $50,000. Nije niti meni bilo svejedno, ali sam vjerovao u svoju procjenu.

 

Ključan kontakt

Prošlo je tjedan dana i dobio je novi e-mail, ali ovaj puta od gospodina Ellisa, koji je u top managementu Verizona, i ta poruka je došla sa njegove službene e-mail adrese! U poruci je pisalo da su zainteresirani za kupnju domene i da će on biti u Berlinu od 14.-18. ožujka i da bi volio da se sastanu i porazgovaraju o toj domeni. Dražen se malo uplašio sastanka, a nije želio da ja idem umjesto njega. Bilo ga je strah da se neće snaći ako mu budu postavljena direktna pitanja u vezi njegovih planova za domenu i kako da opravda zašto je odbio $50,000. Komunikacija je nastavljena putem e-maila i kasnije putem telefona. Dražen je zamolio daljnju komunikaciju putem e-maila pravdajući se da mu je lakše pisati na engleskom nego pričati. Prva iduća ponuda je bila odmah vrlo konkretna, milijun dolara, i odbijena je! Gospodin Dražen je rekao da je već pronašao partnere koji će u kompaniju koju osniva i koja će koristiti tu domenu uložiti više milijuna eura i da je konačni cilj prodati kompaniju nakon nekoliko godina za više desetaka milijuna eura. To je naravno lagao samo da bi dobio još bolju ponudu :-) Višednevno komuniciranje nije rezultiralo novom ponudom i onda je došao ponedjeljak 20.03. i ponuđeno je 8 milijuna dolara. Dražen je tada tražio 15 milijuna dolara, ali mu je gospodin Ellis napisao da je to previše i da mu sugerira da prihvati njihovu ponudu od 8 milijuna jer će oni u suprotnom potražiti drugu i jeftiniju domenu. Bio sam u kontaktu sa Draženom i savjetovao sam mu da sutradan oko 21 sat po našem vremenu (to je druga polovica radnog dana po njihovom vremenu) prihvati njihovu ponudu koja je svakako ponuda koja se ne odbija i prilika koja dolazi možda samo jednom u životu. Tako je trebalo i biti, ali je u utorak, 21.03. oko 17h po našem vremenu stigla nova poruka sa naslovom "Final offer" i ponuda je iznosila 11 milijuna dolara!!!

Prihvaćanje ponude

Između ostalog, pisalo je da je to zaista njihova zadnja ponuda i da je rok za odgovor do kraja tjedna. Pisalo je i da su već počeli tražiti zamjensku domenu. Dražen je ovu ponudu naravno prihvatio! Dogovoreno je da će transakcija ići preko Escrow.com. Verizon je novac uplatio isti dan, a slijedeći dan (srijeda 22.03) je Escrow.com potvrdio da je primljena uplata i da domena može biti prebačena kupcu. Domena je taj dan prebačena i iz Verizona su odmah potvrdili da su primili domenu. Escrow.com je proslijedio uplatu na Draženov račun u PBZ banci u petak (24.03.) i on je stigao u PBZ u utorak (28.03.). Danas (31.03.) je, nakon manjih komplikacija sa pravdanjem ovako visoke uplate, proknjiženo na Draženov devizni račun!

Prodaja domene koja osigurava egzistenciju

Svaki domainer sanja o prodaji domene kojom će se financijski osigurati za cijeli život. Ovo nije bila moja domena, ali sam djelomično sudjelovao u ovoj prodaji i financijski jako profitirao pa se ovom prilikom i ovdje zahvaljujem Draženu što me je kontaktirao. Hvala!

P.S. Ako iz Verizona pristanu na objavu domene, što vjerujem da hoće nakon što pokrenu projekat za koji je kupljena ova domena, vrlo rado ću objaviti o kojoj se točno domeni radi.

honorarniposao.net