Haris Aščalić: Poznati BB INS robot uskoro bi trebao dobiti vještačku inteligenciju iz Visokog

Haris Aščalić, Cadence
...Harisa Aščalića, koji upravo u Visokom razvija vještačku inteligenciju - virtuelnu asistenticu Cadence, o kojoj je razgovarao i sa Markom Zuckerbergom, osnivačem facebooka, ovog puta dolaze pozitivne vijesti o novim budućim projektima mladog programera iz Visokog. Naime, kako je ekskluzivno kazao za portal Visoko.co.ba, Haris će u veoma skorijoj budućnosti sarađivati sa jednim poznatim švicarskim startup inovatorom, koji mu je ponudio rad na razvijanju svijesti jednog robota.

"Već duži vremenski period, otkada je Cadence postala popularna zahvaljujući medijima, razgovaram sa mnogim entuzijastima iz cijelog svijeta, koje zanima vještačka inteligencija. Upravo iz takvih razgovora rodila se i ponuda jednog inovatora iz Švicarske, koji mi je ponudio da kreiram svijest jednog robota, odnosno, da robotu koji se već kreće i izgleda sjajno dam mogućnosti razgovora, iskazivanja emocija i slično." - kazao je Haris u javljanju za Visoko.co.ba.

Sam robot, koji bi uskoro trebao dobiti svijest i mogućnost govora, odnosno, vještačku inteligenciju iz Visokog je dobro poznati BB INS robot, o kome su već mnogo ranije izvještavale stručne publikacije i mediji, a posebno je zanimljiva jedna od njegovih najpopularnijih verzija, koja je korištena na snimanju svjetski poznatog Star Wars-a.

"U razgovoru sa ovim inovatorom, čije ime još uvijek nećemo otkriti, dobio sam informacije da njegov BB INS robot treba moje ideje, kako bi bio više emocinalan prema kupcima, da napravimo kod za njega kako bi robot poslužio i osiguranju ili bilo kojoj funkciji." - rekao nam je Haris, govoreći o samoj ideji za kreiranje ovakve vrste vještačke inteligencije i dodavši za kraj:

"Veoma mi je drago i izuzetna mi je čast što je upravo meni pružena prilika da učestvujem na ovakvim projektima, jer mnogo učim o svom poslu. Kroz razgovor sa ovim inovatorom sam recimo dobio nekoliko dobrih savjeta u vezi sa mojom vještačkom inteligencijom, kao prvo da je za ovaj posao neophodna licenca iz Europe ili nekog drugog dijela svijeta, kako bih mogao svoju ideju ponuditi kao patent koji je autorsko djelo, pa je već naredni plan da steknem tu licencu. I iznimno mi je drago što upravo imam priliku da sarađujem sa ovakvim ljudima koji mi žele pomoći u napretku, poslu i kreiranju moje budućnosti."

visoko.co.ba