Grude: Mladi inovator s Ledinca napravio stroj za nizanje duhana

Ante Alpeza
Ante Alpeza, učenik četvrtog razreda SSŠ Široki Brijeg ovih dana je napravio stroj za strojno nizanje duhana.

Na pitanje kako je došao na ideju da napravi ovaj stroj, on je odgovorio: "Svakodnevno viđam susjede kako nižu duhan, i sama pomisao da je to jedan mukotrpan proces dovela me do ideje da napravim ovaj stroj. Ideja je rodila prije mjesec dana, tada sam napravio nacrte i krenuo u izradu ovog stroja. Prvi prototip stroja kojeg sam izradio nije zadovoljavao moje prvobitne namjere, a to su mala težina i zgodan transport, te sam odlučio napraviti novi i poboljšati ovaj stari. Na drugom prototipu sam popravio mane koje su bile na prethodnome, i evo ovaj stroj što vidite ispred sebe, rezultat je toga".

Ovakav stroj, kako nam kaže Ante, nigdje nećete naći. Možda ćete naći nešto slično ovome, ali u ovom izdanju, nikako. Stroj teži 35 kilograma, ne zauzima mnogo prostora, i zgodan je za prijevoz. Izrađen je od čelika i s jedne strane ima dva kotačića koji ovom stroju omogućuju lakše kretanje.
Stroj radi na principu pletenja, a vijenac duhana se može, pomoću ovog stroja nanizati za 7 minuta, a može se i brže, sve zavisno od brzine čovjeka koji radi na tom stroju.

„Planiram uskoro i patentirati ovaj stroj, a prvobitna namjera za izradu ovog stroja mi je bila da olakšam ljudima nizanje duhana. S ovim strojem se ne dešavaju ozlijede koje su se događale kod klasičnog nizanja duhana, kao što su ubod igle i slično"- sa smiješkom nam priča Ante.

Do sada su izrađena dva ovakva stroja, cijena jednog stroja za nizanje duhana je 500 KM. Ima ponuda i zanimanja za ovaj stroj, a ako bi bilo više ponuda, Ante planira započeti i serijsku proizvodnju, te zaposliti nekoliko ljudi.

Foto i tekst:

Mario Knezović/Boboska.info