Građani BiH sve manje telefoniraju i šalju sms poruke

pametni telefoni
Istovremeno, veći broj korisnika fiksne telefonije prelazi u korisnike paketa integriranih usluga, pri čemu postojeći korisnici u paketu dodaju jednu ili više usluga, što predstavnja dodatnu vrijednost operatora.

Za razliku od tržišta fiksne telefonije, na tržištu mobilne telefonije postoji veći stupanj konkurencije, s obzirom na to da tri postojeća operatora nude svoje usluge na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ukupan broj prenesenih brojeva u mobilnoj mreži na kraju 2014. godine je prešao 13 000.

Broj SMS-usluga u 2014. godini bilježi pad od 14 posto u odnosu na predhodnu godinu, što je posljedica povećane upotrebe "messenger" aplikacija (Whatssapp, Google Talk, Viber, Skype ).

Usluge 3G (treće generacije) mobilne mreže na razini BiH nude sva tri operatora, ali je ta vrsta usluga još uvijek na relativno niskoj razini.

Tržište telekomunikacija u BiH je liberalizirano početkom 2006. godine, a krajem 2014. godine na tom tržištu djeluju Telekom Srpske, BH Telekom i HT Mostar.

Pored spomenutih operatora, krajem 2014. godine na tržištu djeluje ukupno 13 operatora s dozvolom za pružanje fiksnih javnih telefonskih usluga, 85 operatora javnih elektronskih komunikacionih mreža i 71 internet servis provajdera.

fena