Google tajno instalirao alat za prisluškivanje

google, google, google, pretraga, ime, google, greške, internet, google, pretraživanje, budućnost, google, studenti, google, golotinja, google, twiter, kupovina, internet, google, ljudi, google, prisluškivanje, špijunaža, google tražilica, google, pretraživanje, pretraga, google, vlasnik, osjećaji, google, google, htc, htc 10, HTC One M9, google, tražilica, google tražilica, google, aplikacije, zlonamjerne aplikacije
Nakon što se to doznalo, val kritika boraca za privatnost i open source programera prisilio je Google da ukloni sporno proširenje Chromiuma, open-source verzije preglednika Chrome.

Riječ je o proširenju "Chrome Hotword", koje je korisnicima nudilo poznatu funkciju "OK, Google". Iako je riječ o korisnoj značajki, koja omogućuje korisnicima da pretražuju uz pomoć glasa kad koriste Google kao zadanu tražilicu, ona je omogućila prisluškivanje svakog razgovora kojeg korisnici vode ispred računala ili pored mobitela, piše The Hacker News.

Ovaj problem otkrio je osnivač Pirate Partyja Rick Flakvinge, koji tvrdi da je Google potiho instalirao kod crne kutije u open-source preglednik Chromium, što znači da sadrži kod kojeg korisnici ne mogu vidjeti. Iako je još nejasno što ta crna kutija radi, Flakvinge tvrdi da Google prisluškuje razgovore upravo preko tog koda. On aktivira pretraživanje na pregledniku kad korisnik kaže "OK, Google", ali i uključuje i mikrofon te snima zvukove.

"Vaše računalo je potajno konfigurirano tako da šalje sve što se kaže u vašoj sobi privatnoj kompaniji u drugoj zemlji, bez vašeg znanja i pristanka", tvrdi Falkvinge.

Google se branio time da je mogućnost korištenja "OK, Google" naredbe i uključivanje proširenja opcionalno.

"Prije svega, iako downloadamo modul prilikom pokretanja, mi ga ne uključujemo, osim ako se vi na to ne odlučite. Ako odete u 'chrome://settings' vidjet ćete kućicu 'Omogući Ok, Google' kako biste započeli glasovno pretraživanje. Ona bi trebala biti neoznačena, a ako je ne označite hotword modul se neće pokrenuti", napisao je Google na svom forumu.

Dodali su da Chrome nije open source i ako netko od open source distributera ima problema s tim, sami mogu onemogućiti modul. Međutim, nakon brojnih pritužbi o virusu koji automatski instalira Google Hotword modul bez opt-out konfiguracije, Debian je isključio proširenje u svojoj distribuciji Chromea.

Google nije negirao instaliranje koda crne kutije u Chrome. "Naš primarni fokus je pripremiti kod za Google Chrome. Ako ga treća strana, poput Debiana distribuira, to je njihova odgovornost", tvrde.

index.hr