Formirana United Group - lider telekomunikacija na Balkanu

Na današnjoj konferenciji za medije, kompanija Telemach objavila je formiranje „United Group“, grupacije vodećih pay TV operatora u Jugoistočnoj Europi. United Group, koju pored Telemacha BiH čine i Telemach Slovenija i SBB Srbija, najveći kablovski operatori u Sloveniji i Srbiji; Total TV, najveća satelitska platforma u regiji i još oko 15 manjih firmi u većinskom je vlasništvu investicionog fonda Mid Europa Partners i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Otvarajući konferenciju za novinare, Robert Knor, partner Mid Europa Partners, istakao je da su od 2007. godine, kada su izvršili početno ulaganje kupovinom SBB-a, a nakon toga i Telemacha u Sloveniji i Telemacha u BiH, transformirali lidere kablovske televizije u dio velike regionalne pay TV platforme. Do danas ove kompanije zajedno broje preko 1,65 miliona rezidencijalnih i biznis korisnika različitih usluga. Grupa posjeduje jedinstvenu infrastrukturu koja pokriva veliki dio Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije što zajedno sa magistralnim vodovima koji spajaju Sarajevo, Beograd, Zagreb i Ljubljanu čini preko 10.000 km optičke mreže.

Bivši američki diplomat i dobar poznavatelj prilika u regiji, Cameron Munter, sa zadovoljstvom se vraća u regiju kao viši savjetnik upravnog odbora Grupe. On vjeruje u svijetlu budućnost ove regije, gdje će kompanije kao što su Telemach i SBB, pokazati put na kome će svi u regiji pronaći dobre strane zajedničkog rada. Moderna ekonomija zahtijeva inovativnost i kreativnost u idejama, procedurama i sadržajima, koju one posjeduju. Ponosan je što je dio tima United grupe, koja brine o krajnjem korisniku i donosi kvalitetne usluge.

Željko Batistić, direktor Telemacha BiH, istakao je sve prednosti njenog formiranja: “Samo u 2012. kao grupa smo ostvarili 180 miliona eura prihoda. Zajednička ulaganja su iznosila preko 50 miliona eura i nastavljamo istim tempom. Vodeći smo provajderi TV sadržaja u okviru svojih teritorija, Telemach u Bosni i Hercegovini, SBB u Srbiji, Telemach u Sloveniji i Total TV u svim zemljama bivše Jugoslavije. Veličina grupe i zajedničko iskustvo nam donose benefite, kako u mogućnosti direktnog pregovaranja sa vlasnicima prava na televizijske sadržaje, tako i u ulaganju u najnoviju tehnologiju. Naporno radimo na tome da svi programi budu na lokalnom jeziku. Sastavili smo timove sa najboljim ljudima iz grupe, koji su uključeni u pravljenje strategije u svom domenu za sva tržišta.” Batistić je, kao prvi benefit za korisnike nakon objavljivanja udruživanja, najavio da će od 1. svibnja svi korisnici međusobno moći potpuno besplatno da razgovaraju fiksnim telefonom u okviru mreža Telemach Bosne i Hercegovine, SBB-a i Telemach Slovenije.

Uz poziv na koktel nakon konferencije, on je naglasio da sa ovakvom praksom, brigom o krajnjem korisniku, kvalitetom i raznovrsnošću usluga, Telemach i United Group ostaju na putu rasta, kao najznačajniji provajderi telekomunikacijskih usluga u svim zemljama regiona.