Finska prva u svijetu brzi internet proglasila ljudskim pravom: Svakom građaninu po 1 megabit!

Od 1. srpnja svaki stanovnik Finske imat će pravo pristupa internetu uz minimalno dopuštenu brzinu od 1 megabita po sekundi.  Država je već ranije obećala da će svaki stanovnik Finske do 2015., kada je planiran završetak nove optičke infrastrukture, imati pristup internetu od 100 megabita po sekundi.

Svi telekomunikacijski operateri u Finskoj od danas su obvezni svakom građaninu koji to želi osigurati infrastrukturu koja podržava najmanje 1 megabit što dosad nije bio slučaj u nekim ruralnim sredinama gdje je brzina interneta bila znatno manja.

"Internet već odavno ne služi samo za zabavu, on je sada dio svakodnevnog života građana. Naporno smo radili na razvoju informacijskog društva, ali prošle smo godine shvatili da svi naši građani nemaju pristup brzom internetu", rekla je finska ministrica komunikacija Suvi Linden za BBC.

Prema nekim procjenama, u Finskoj se internetom služi čak 96 posto populacije.

Iako u Velikoj Britaniji planiraju sličnu akciju do 2012., ona je zapela negdje u "bespućima administracije" pa nije izgledno da će se to ostvariti. Tamo su zabrinuti i da će proglašenje pristupa internetu ljudskim pravom negativno utjecati na borbu protiv piratstva.

Velika Britanija i Francuska već su najavile da bi mogle isključiti ili ograničiti pristup internetu korisnicima koji neprekidno i u velikim količinama skidaju glazbu i filmove.

U Finskoj su se ipak odlučili na nešto "nježniji" pristup. Operaterima su savjetovali da svima za koje posumnjaju da se bave ilegalnom distribucijom sadržaja tj. piratsvom pošalju pismo upozorenja. Bez obzira na sve, njima se pristup internetu neće uskratiti.

preuzeto sa http://www.vecernji.hr/